Készült: 2019.12.05.16:00:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 263. felszólalás
Felszólaló Lakos Imre (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:06


Felszólalások:  Előző  263  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LAKOS IMRE (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Amikor szavaztunk arról, hogy ma legyen-e részletes vita, és valóban kis különbséggel végül is úgy döntött a parlament, hogy legyen, azért szavaztunk így, mert van egy sor olyan módosító indítványunk benyújtva, amitől azt reméljük, hogy jobb lehet az a törvény, amit mi adótörvényként nem szeretünk, és nem is kívánunk adótörvényként foglalkozni ezzel a törvénnyel, mert nem ez a cél. Van itt egy tudathasadásos állapot, amikor egyik oldalon adótörvényről beszélünk, a másik oldalon pedig a távfűtés versenyképessé tételéről és a távfűtés egészének komplex problémáiról. Ahogy államtitkár úr is mondta, 18 éve kezeletlen problémáról, óriási nagy feladatról beszélünk; ezt egy ilyen félresikerült, rosszul megcsinált adótörvénnyel nem lehet kezelni.

Ha azt mondjuk, hogy forrás kell hozzá, és beszélünk évi 30 milliárd forintról, akkor is egy kicsit nevetségesnek tűnik nekem egy ilyen típusú törvény, mert 30 milliárd forrást találni ezernyi más eszközzel is lehetne egy ország költségvetésében, ha valaki tényleg akar forrást teremteni. Az adó része pedig semmilyen szabályozó eszközt nem nyújt számunkra, és nem is jó. De azt mondtuk, hogy beszéljünk erről, mert ha lehet egy olyan törvényt elfogadni a módosító javaslatokkal, ami bármennyit is előrelép a távfűtés problémakörében, akkor tegyük meg ezt a kis lépést is, ezért adtuk szavazatunkat a részletes vitához. Az egyértelmű szál az a koncepció részünkről, hogy a távfűtésről való leválást nem kívánjuk támogatni. A távfűtés mint fűtési mód versenyképessé tételét maximálisan támogatjuk. Arra ösztönöznénk az embereket, hogy maradjanak ebben.

Most nem bocsátkozom a számtalan okba és magyarázatba, hogy miért javasoljuk ezt. Mindenképpen ez lenne a követendő cél. Azt gondolom, hogy azoknak a módosító indítványoknak az elfogadásával, amelyeket benyújtottunk a nevem alatt az SZDSZ-frakció részéről, hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy azt a közösen szándékolt célt megvalósítsuk, ami benne van ebben a körben.

Ugyanakkor az elfogadhatatlan, még egyszer hangsúlyozom, hogy egyetlen adótörvény van pillanatnyilag az Országgyűlés előtt, a Robin Hood-adó. Azt gondolom, ebbe az irányba menni tévút, a másik oldalon viszont el kéne indulnunk valóban a távfűtés versenyképessé tételében. Úgyhogy kérem képviselőtársaimat, hogy az általunk benyújtott módosító indítványokat támogassák. A gazdasági bizottságban és más helyen, azt hiszem, szakmailag valóban nagyon sokan egyetértenek ezekkel az indítványokkal, talán felül lehet emelkedni itt a politikai megközelítéseken, és ha szakmailag nézzük, szerintem ezek a módosító indítványok támogathatók. Még egyszer erre kérem a képviselőtársaimat is.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  263  Következő    Ülésnap adatai