Készült: 2019.12.06.21:41:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 239. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:50


Felszólalások:  Előző  239  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Szanyi Tibor hozzászólására szeretnék csak két percben reagálni, mert szerintem magával a törvényjavaslattal kapcsolatban az MSZP elszalaszt egy lehetőséget, és ez az a lehetőség, hogy a világgazdasági válság hatásait egy kicsit elemezve vagy megnézve visszavonják ezt a törvényjavaslatot - még időben. Az adótörvényeknél megtették, a költségvetési törvénynél szintén megtették. Nem egészen látom indokát annak, hogy ennél a törvénynél kivételt tesznek.

És itt Szanyi úrnak hadd mondjam azt, hogy az egész világ recesszióra készül. Önök is erre készülnek, az ominózus 3 százalékos növekedés helyett jövőre 1,2 százalékos növekedéssel számolnak. Most gondolják, hogy az energiaszektor, az energiaipar kivonja magát ezen hatás alól? Mindenhol recesszió lesz, kivéve az energiaszolgáltató cégeknél?

Tehát ezt a lehetőséget szerintem mérlegelni kellett volna az MSZP-nek. Igen, a világ recesszió felé megy, igen, ezek a cégek, látjuk már, pláne amelyik tőzsdén van, elég komoly problémákkal küzdenek. Meg vagyok győződve arról, hogy jövőre az elé a kérdés elé fognak kerülni, hogy azt a pénzt, ami ebből a kasszából hiányzik, azt honnan pótolják ki. Állampapírokat bocsássanak ki? A hiányt növeljék meg? Vagy esetleg a tartalékból tegyenek ebbe a keretbe pénzt?

Jobb lenne tehát megelőzni a bajt, és még most visszavonni ezt a javaslatot, úgy, ahogy tették az adótörvényekkel, mert szerintem egy nagyobb bajt akadályozunk meg 2009-ben. És akkor már, ahogy most egyébként, megint késő lesz, azon fognak majd morfondírozni, hogy melyik ujjukat harapják meg; még egyszer mondom, lehet, hogy nem is 1,2 százalékos növekedésnél, hanem nulla közeli növekedésnél.

Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a Fidesz, a KDNP és az MDF soraiban.)
Felszólalások:  Előző  239  Következő    Ülésnap adatai