Készült: 2019.12.15.11:36:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 231. felszólalás
Felszólaló Ékes József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  231  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr, a szót. Podolák képviselőtársamhoz és Keller, valamint Szanyi képviselőtársamhoz szeretnék szólni. Nem minden esetben ugyanaz a szolgáltató és a termelő. Van, amikor százszázalékos tulajdonú önkormányzati szolgáltatóról van szó, viszont a termelést úgy vásárolja meg, tehát magát a hőt úgy vásárolja meg, és adja tovább a településnek. Előlép az az esély és lehetőség, hogy az önkormányzat a szolgáltatást privatizálja, vele együtt egy gázmotoros rendszerben gondolkodva a termelést is tulajdonképpen megváltoztatja, bevonja a termelőt a saját privatizálású szolgáltatói rendszerébe, akkor jönnek be majd a problémák, hogy hogyan fogja tudni ezt a kérdést rendezni.

Mert ha egy 35 ezres városról van szó, ott, ahol egy erőmű biztosítja a távhőt, és maga a százszázalékos önkormányzati tulajdonú szolgáltató adja a városnak tovább magát a hőelosztást, majd utána ugyanezt privatizálja, és ráépít egy gázmotoros rendszert, akkor jönnek be a nagy kérdések, hogy hogyan fogja ezt megcsinálni. Mert egy gázmotoros beruházás hihetetlen összegeket igényel. A másik oldalon pedig ármegállapítónak kell lenni az önkormányzatnak, a saját szolgáltatójának és a saját termelőjének is. Itt egészen furcsa állapotok fognak ebből a szempontból kialakulni, és tartok tőle, hogy pont ezek miatt nem lehet majd megvalósítani azt a bevételarányos nagyságrendet, mint amit a költségvetésben vagy ebben a törvényben egyáltalán beterveznek.

(18.40)

Nagyon sok önkormányzatnál azt lehet mondani, hogy a rendszerek a bukás állapotában vannak. Meg lehet nézni a jelenlegi statisztikát, diagramot, hogyan alakult Magyarországon a távhőszolgáltatás nagyságrendje adott esetben egy hagyományos működésű, egy biomassza-működésű vagy egy gázmotoros rendszernél jelen pillanatban. Tehát egyszerűen elképzelhetetlen az, hogy most a jelen formában ezt a forrást be lehessen vasalni a termelőktől és a szolgáltatóktól, főleg akkor, ha az önkormányzat nagymértékben tulajdonosa ennek a szolgáltatásnak.
Felszólalások:  Előző  231  Következő    Ülésnap adatai