Készült: 2019.12.05.15:58:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 223. felszólalás
Felszólaló Bebes István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:19


Felszólalások:  Előző  223  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BEBES ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Én a 6308/24., 25., 26. és 27. módosító javaslatokhoz szeretnék néhány gondolatot hozzáfűzni, és elmondani, hogy miért is nyújtottuk be képviselőtársainkkal ezt a törvényjavaslatot.

Önök is tudják, s gondolom, szocialista képviselőtársaim is tudják, hogy jó néhány távhőszolgáltató önkormányzati tulajdonú, amelyeknél az árképzés úgy zajlik, hogy amellett, hogy a távhőszolgáltató az önkormányzathoz benyújtja az árképzés során megfogalmazott kérését, és ezáltal a képviselő-testület dönt erről, azt természetesen megküldi az ezzel kapcsolatos felelős miniszternek is véleményre, valamint megküldi a Magyar Energia Hivatalnak is.

A törvényjavaslattal azt szeretnénk kezdeményezni, hogy az eddigi gyakorlat maradjon meg, hiszen amennyiben az árképzés az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatók esetében a benyújtott törvényjavaslatnak megfelelően fog megtörténni, akkor bizony elképzelhető, hogy egy gázáremelés során erre a döntésre megközelítőleg három hónap múlva kerülhetne sor, és akkor kerülhetne vissza az önkormányzat mint véleményalkotó szerv elé, és ez az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatóknak komoly veszteséget okozhat. Azt gondolom, senkinek nem lehet célja, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltató cégek tönkremenjenek.

(18.30)

Főként azért sem, mivel sokszor kapunk vissza bizony olyan döntéseket vagy olyan javaslatokat a felügyelő minisztertől, hogy nem indokolt többek között a távhő díjának az emelése. Nos, én azt gondolom, hogy minden egyes távhőszolgáltató igyekszik felelősen viseltetni, főként az önkormányzati tulajdonban lévő igyekszik figyelembe venni azokat a körülményeket, ahol az illető távhőszolgáltató cég működik. Másrészről pedig természetesen igyekszik a lehető legmérsékeltebb áremelési javaslattal élni, és a legmérsékeltebb árjavaslattal kimenni a fogyasztók felé.

Azt gondolom, hogy ha egy ilyen esetben akár egy jelenlegi gázáremelés után egy olyan javaslattal élnek a távhőszolgáltatók felé, hogy egy jóval kisebb mértékű emelés történjen meg, bizony elképzelhetővé válik, hogy azok az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatók egy idő után bizony tönkremehetnek. Azt gondolom, ez senkinek nem lehet érdeke. Ezzel kérnénk is képviselőtársainkat, hogy maradjon meg az eredeti rész, tehát az önkormányzatok dönthessenek többek között a távhőszolgáltatók kéréséről, és természetesen maradjon meg a miniszteri véleményalkotási lehetőség vagy éppenséggel a Magyar Energia Hivatal véleménye, de a döntést az önkormányzati képviselő-testület hozhassa meg.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  223  Következő    Ülésnap adatai