Készült: 2019.12.10.20:27:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 18. felszólalás
Felszólaló Dr. Kóka János (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:07


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KÓKA JÁNOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselők! Az elmúlt hetekben világossá vált, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb válságával van dolgunk. Ilyen helyzetben nagyon gyorsan megjelennek azok a próféciák, amelyek a szabad verseny, a piacgazdaság, a kapitalizmus végét jósolják, miközben ez a válság éppen arra tanít meg bennünket, hogy mennyire sebezhetővé tesz egy országot, ha nem tud szabadulni a hitelből fenntartott jóléti rendszerek, a rossz szabályozás, az állami túlköltekezés felelőtlenségétől.

Ma még nem tudjuk pontosan, hogy ez a válság hol ér véget. Azt látjuk, hogy Magyarország érdemben semmit nem tehet ellene. Nekünk itt a parlamentben az a dolgunk, hogy az öncélú rivalizálás, az ostoba politikai presztízsharc helyett az ország stabilizálásáért tegyünk (Zaj. - Az elnök csenget.) gyorsan és okosan.

Most nekünk mindannyiunknak, szociáldemokratáknak, magyar demokratáknak, fiatal demokratáknak, szabad demokratáknak egy közös feladatunk van, az, hogy tízmillió magyar ember biztonságban tudhassa bankbetétjét, tulajdonát, vagyonát; hogy mindent megtegyünk azokért, akik attól rettegnek, hogy jövőre nem lesz majd munkahelyük. Most ez a felelős politika. A felelős politika ma a költségvetési stabilitásért, a gazdasági stabilitásért, az árstabilitásért küzd.

A hét végi nemzeti csúcs is megmutatta, hogy Magyarországon nagyon sokan látják, hogy új helyzet van. Mindenki elmondta, hogy nem mehetünk így tovább. A nagy állami elosztórendszerek átalakítására szükség van. Tudjuk, hogy ha ég a ház, akkor nem érdemes a múlton rágódni, de azért egyszer - így magunk között - valljuk be: néhány hónapja még bizony sokan nem így gondolkoztak. Amíg szabad akaratunkból választhattunk volna az átalakítást, a reformot, addig a többség ellenezte. Most, hogy muszáj, most, hogy nem lehet elkerülni, hirtelen úgy tűnik (Zaj. - Az elnök csenget.), mindenki egyetért.

Különleges élmény volt a szombati csúcson Orbán Viktort, a Fidesz elnökét hallgatni, aki új reformpolitikát követelt a kormánytól, miközben jól emlékszünk, hogy néhány hónappal ezelőtt még az általa vezetett Fidesz igyekezett megakadályozni mindenféle reformot az egészségügyben, a felsőoktatásban, illetve minden területen, ahol a kormány változtatott volna. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Így van!)

Bokros Lajos néhány napja azt mondta, hogy ami ma radikális, lehet, hogy holnap már kevés lesz. Szerintem igaza van. Ma nem az SZDSZ és az MDF radikális, hanem a helyzet változik olyan gyorsan, hogy a kormány is alig győzi kapkodni a fejét.

A nemzeti csúcson mindenki kiállt a stabilitás mellett. Volt vita az adócsökkentés ügyében, és sokan beszéltek a szerkezeti reformok szükségességéről. Beszéljünk a parlamentben is erről: hogyan áll azoknak a szerkezeti reformoknak az ügye, amelyek Magyarországot, Magyarország kockázatát csökkenthetnék? Azt látjuk, hogy Magyarország kockázatai azért magasabbak, mint néhány környező országé, mert Magyarországon a reformszándék elmaradása, a reformok elmaradása lényegesen sebezhetőbbé tette az országunkat.

Mindenesetre az új költségvetést elnézve ezeket a reformszándékokat ma valahogyan nem látjuk. Az látszik, hogy az újonnan benyújtott költségvetésben állami működési funkciókra a kormány jövőre 70 milliárddal többet kíván költeni, mint amennyit 2008-ban tervezett. Az is látszik, hogy jóléti funkciókra több mint 500 milliárd forinttal nőnek az állam költségei. Eközben a gazdasági funkciókra kiadott pénzek stagnálnak, a környezetvédelemre pedig nominálszinten is kevesebbet költünk, mint 2008-ban költöttünk. Ez a költségvetés ebben a formájában nem igazán szolgálja azt, hogy Magyarország szabadulni tudjon a válság hatásaitól, szabadulni tudjon attól a lehetséges recessziótól, amely 2009-től ránk köszönhet.

(13.50)

A Pénzügyminisztérium ma 1,2 százalékos gazdasági növekedést tervez, de ő sem tudja biztosan azt mondani, hogy ez nem lesz nulla, vagy nem lesz akár negatív. Sokkal nagyobb rugalmasságot kell tehát beépítenünk a költségvetésbe.

Sokszor elmondtuk, hogy nincs egy darab 400-500 milliárd forintos tétel, sok helyről kell megtalálni a tízmilliárdokat. Fogadjuk meg a szakértők tanácsait, keressük meg a stabilitáshoz szükséges költségvetési megtakarítási lehetőségeket, fogadjuk el a plafontörvényt, amit azért javasoltunk, hogy tegyünk egy limitet, tegyünk egy határt az állam költésére, és fogadjuk el azt a stabilitási és adóreformalapot, ahová beérkezhetnek azok a pénzek, amelyek ha a válság elmúlik, adócsökkentésre és adósságcsökkentésre fordíthatók. Növeljük Magyarország biztonságát stabilitással, az adócsökkentés lehetőségének megteremtésével és az ehhez szükséges törvények elfogadásával a parlamentben.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az SZDSZ soraiban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai