Készült: 2019.12.12.21:10:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 122. felszólalás
Felszólaló Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Beosztás egészségügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VOJNIK MÁRIA egészségügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Igaza van a képviselő úrnak: az 1997. évi egészségügyi törvény értelmében azok a sportok, szabadidős szórakozások, extrém sportok és tevékenységek fel vannak sorolva, amelyek esetében az ellátást nem lehet igénybe venni az Egészségbiztosítási Alap terhére. Ezek között a sportok között a 217/1997. évi kormányrendelet felsorolja azokat a tevékenységeket, hogy konkrétan mik azok, amelyek esetében az E-alap terhére igénybe vehető ellátások nem kerülhetnek sorra, és az extrém sportok között valóban szerepel a barlangászat.

(15.50)

Azt gondolom, hogy mi mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyek az átlagos szabadidős tevékenység, sport kockázatához képest lényegesen nagyobb kockázatokat jelentenek, többek között a barlangászat is egy ilyen szabadidős tevékenység. Ezért szeretném elmondani, hogy én ismerem a képviselő úr álláspontját, és azt is, hogy a barlangi mentők kezdeményezték, hogy ezek kerüljenek ki az extrém sportok közül. A személyes véleményem és egyelőre a tárca véleménye is az, hogy a barlangászatot nem tudjuk kivenni az extrém sportok közül.

Szeretném azonban elmondani képviselő úrnak, hogy a barlangi mentés nem sport, az mentés. Ezért tehát a barlangi mentés, annak költsége az Országos Mentőszolgálattal való együttműködésben a klasszikus mentési tevékenységek körébe tartozik, még ha egy civil és egy állami szervezet összefogásával valósul is meg, együttműködve minden alkalommal teszi a dolgát, amikor barlangban, hála istennek, extrém ritka esetben valaki bajba kerül.

Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai