Készült: 2019.12.09.04:33:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 112. felszólalás
Felszólaló Pelczné Dr. Gáll Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PELCZNÉ DR. GÁLL ILDIKÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár úr, az elmúlt héten önök bejelentették, hogy jövő évtől 45 milliárd forintot nyitnak meg uniós forrásból a kis- és középvállalkozások támogatására, és enyhítenek a pályázati feltételeken.

A hír így szólt: Magyarország gazdasága stabil, de gyorsuló növekedését visszafoghatják a kedvezőtlenül alakuló nemzetközi körülmények.

(15.40)

Pár nappal később kiderül, hogy a gazdaság mégsem annyira stabil, és bizony a határon nem áll meg a pénzügyi válság. A minap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelenti a 800 milliárd forintos új kezdeményezését. A tartalmi elemekről nem sokat tudunk, de nyilván meg fogja majd velünk osztani. Egy viszont egyértelmű: most már önök is belátják, hogy valójában nagyon nagy a baj, amit kezelni kell.

Nyilvánvaló, hogy a pénzügyi válság hatása a gyenge magyar gazdaságra sokkal jelentősebb lesz, mint a környező országok stabil gazdaságára kifejtett hatása. Önök eddig sem értették meg a hazai vállalkozások problémáját. A hazai vállalkozások most sem a nemzetközi folyamatoktól, hanem az önök intézkedéseitől félnek. Rengeteg problémával kell egyébként nap mint nap megküzdeniük és szembesülniük. Ilyen az alultőkésítettség, ilyen a lánctartozások növekedése, a nem fizetés, a nehézkes banki finanszírozás, az irreálisan magas közterhek, a kiszámíthatatlanul változó szabályozói környezet. Nyilván ön is látja, hogy egy részéről önök tehetnek, illetve önök tudják kezelni. A jelenlegi problémát is orvosolni szükséges. A probléma pénzügyi megoldása nem megoldás a gazdaságra, valójában oda kell nyúlni az adócsökkentéshez, és oda kell nyúlni a források átcsoportosításához.

Kérdezem az államtitkár urat: terveznek-e gazdaságfejlesztési programot? Valós tartalomról be tud-e számolni, vagy ilyen ad hoc jellegű intézkedésekkel próbálják a magyar gazdaságot lehetetlen helyzetbe sodorni? (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai