Készült: 2020.09.20.07:17:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

171. ülésnap (2016.10.03.), 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz-KDNP elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése, az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett.

Sajnálatosan a szocialisták kormányzása alatt az egész­ségügy állapota sokat romlott, mintegy 400 mil­liárd forintot vettek ki az egészségügyből, akkor 5 ezernél több dolgozó fordított hátat a hivatásának itthon vagy külföldön. Az egészségügyi dolgozók átlagfizetése az átlagbér alatti szintre süllyedt, csökkentek a bérek; ellenben a korábbiakkal, a Fidesz-KDNP politikájának köszönhetően most csökkentek a munkát terhelő adók, a bérek növekedtek, növekedett a bruttó átlagkereset, a fizetések vásárlóereje, a béremelési programok az idén is folytatódnak.

A Fidesz-KDNP mindig kiemelten kezelte az egészségügyi dolgozók humánerőforrás-kérdését, az elmúlt öt évben az ország gazdasági teljesítőképességének figyelembevételével mindent megtettünk a helyzet javításáért. 2012-ben és 2013-ban két lépcsőben 95 ezer egészségügyi dolgozó részesült bérfejlesztésben, a bérfejlesztéshez kapcsolódóan a két évben 75,7 milliárd forint többlet kifizetése történt meg, két év alatt a kórházakban és szakrendelő-intézetekben foglalkoztatottak bruttó keresete átlagosan 27 százalékkal nőtt.

(13.30)

2015. július 1-jén megteremtettük a lehetőségét a mozgóbér befagyasztásának felengedésére, amellyel biztosítottá vált a 2012-13. évi béremelés mozgóbérelemeinek alapbérhez történő igazítása, amely 2016. január 1-jével megtörtént.

Tisztelt Államtitkár Úr! A Közlönyben megjelent az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak bérfejlesztése. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Kérdezem, a fenti kormányrendelet alapján mekkora béremelés valósul meg most az egészségügyben. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai