Készült: 2020.10.22.07:44:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

179. ülésnap (2008.11.19.), 246. felszólalás
Felszólaló Varga József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Emberi jogi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:10


Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA JÓZSEF, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság november 12-ei ülésén az egyes szociális és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot megtárgyalta.

A bizottság többsége a törvényjavaslatot általános vitára alkalmatlannak tartotta. A jelen törvényjavaslatot a bizottság nem tudja támogatni, annak ellenére, hogy célkitűzései jók és jó irányba mutatnak. Véleményünk szerint az adópolitikát és a járulékpolitikát kellene alapvetően módosítani, és a gazdasági növekedést olyan mértékben elősegíteni, hogy hosszú távon biztosítható, stabil munkahelyek jöjjenek létre

A szociális ellátórendszert és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket nem lehet úgy szervezni, hogy néhány éven belül újra és újra alapvető változásokat hajtunk végre rajta. Nyilván mindenki emlékszik arra, hogy a törvény 2005. novemberi módosítása a családi segélyezés irányába vitte el a szociálpolitikát. Úgy tűnik azonban, hogy a segélyezésre épülő rendszer megbukott - ezt örömmel üdvözöljük -, mert ezzel az előterjesztéssel a kormány tulajdonképpen azt ismeri el, hogy az akkori módosítás nem jó irányba vitte el a szociális rendszert.

Problémásnak látjuk, hogy nagyon sokféle szervezet, intézmény foglalkozik magával a foglalkoztatáspolitikával, illetve annak segítésével, szervezésével. Az előterjesztő képviselője elmondta, a kisebbségi társulások munkaszervezésére 3 ezer foglalkoztatásszervezőt kíván a kormány biztosítani. Abban bízunk, hogy nem csak ez a 3 ezer ember fog munkát kapni. Álláspontunk szerint sokkal inkább integrálni kellene, nem pedig szerteszét vinni ezeket a szervező tevékenységeket.

A közmunkaprogramokra minden évben több milliárd forintot költ a kormány. Ugyanakkor az önkormányzatok oldaláról újra és újra fölmerülő kérdés, hogy miért csak két-három hónapos közmunkaprogramok futnak. Miért ne lehetne megtenni, hogy két vagy három esztendőre, de mindenképpen hosszabb távon lehessen foglalkoztatni ezeket az embereket? Az állam óriási apparátust foglalkoztat a pályázatok előkészítésére, lebonyolítására és ellenőrzésére. Megítélésünk szerint - a vitában ez hangzott el - ezt nyugodtan csinálhatnák az önkormányzatok is.

Az előterjesztőtől azt is hallottuk, hogy olyan képzéseket és támogatásokat akar támogatni, amelyek kapcsán munkahelyek jönnek létre. Ezzel egyetértünk, de ezt csak úgy lehet elérni, hogy a kormány hosszú távon munkahelyeket tud biztosítani. Tehát összességében az alapvető célkitűzéssel azonosulni tudunk, mert abba az irányba mutat, amiről mi évek óta beszélünk. Úgy érezzük, hogy ez a törvény jelenleg nem alkalmas a szociális ellátórendszer javítására, illetve az elérendő célhoz nem ad megfelelő eszközöket, éppen ezért a bizottság többsége ezt a törvényt nem tartotta támogatandónak.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai