Készült: 2020.08.11.00:43:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

52. ülésnap, 234. felszólalás
Felszólaló Dr. Torgyán József (FKGP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:16

Felszólalások:  <<  234  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Ház! Igen tisztelt Képviselőtársam! Mindenekelőtt szeretném rögzíteni, hogy az ön által kifejtett állásponton túlmenően van egy más nézőpont is a mezőgazdasági ingatlanokon történő építkezéseket illetően. Eszerint a jelenlegi építésügyi szabályozást is sok támadás éri, hogy egyáltalán lehetővé teszi a mezőgazdasági területen való építést, mert az elszórtan megjelenő épületek akadályai a gazdaságosan művelhető területek, összefüggő területek kialakulásának; s a külterületeken megtelepülő népesség az önkormányzatok számára speciális ellátási gondokat jelent, hiszen oktatásról, orvosi ellátásról, közbiztonságról, egészséges ivóvíz biztosításáról, szemét gyűjtéséről, közúthálózat építéséről kell gondoskodni, és ezért számosan ellenzik, hogy egyáltalán mezőgazdasági területen lehessen építkezni.

Egyebekben ön téved, amikor azt állítja, hogy a 3 százalék áthághatatlan szabályt jelent. Ugyanis lényegesen nagyobb beépítési százalékok is meghatározhatók akkor, ha a helyi önkormányzat a településrendezési tervében ezt előírja.

A másik lehetősége az önkormányzatoknak, hogy a rendezési tervben, helyi építési szabályzatában az FVM hozzájárulásával a mezőgazdasági terület egyéb részein is OTÉK által rögzített 3 százaléknál nagyobb beépítési mértéket állapítson meg a kormányrendelet 111. § (2) bekezdése szerint. De ezt indokolni kell különleges településrendezési okokkal vagy a kialakult helyzettel. Egyéb lehetőségek is vannak, de ezek elmondására most nincs lehetőségem, a frakcióülésen elmondom önnek. (Derültség.)

Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  234  >>    Ülésnap adatai