Készült: 2019.11.19.13:44:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

95. ülésnap (2007.10.08.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Boross Péter (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:36


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BOROSS PÉTER (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Jó volna, ha úgy volna; de sajnos nincs úgy. Nincs úgy! Úgy érzem, hogy az ország többéves elzüllesztése, amely jórészt a politikai körökből is származtatható, a bűnöket oly mértékben relativizálta, hogy valójában már nincs akkora meghökkenés és megdöbbenés ebben az országban, a széles közvéleményben, mint amilyen egészséges közélet esetén kellene hogy legyen. Helyzetünk tehát sokkal nehezebb, és kormányzati intézkedésekkel vagy a politikai vitákkal, amelyek itt sajátos módon zajlanak, nem valószínű, hogy lehet indulni a dolgok helyrehozása érdekében.

Sokkal mélyebben kellene elgondolkodni és valamit kitalálni, hogy higgyenek az emberek ismételten, hogy nem minden szó feltétlenül hazug, de az biztos hazug, ami a politikai ellenfél oldaláról hangzik el, és az összes bűn bocsánatos, amely saját politikai mezőmben történik. Majd ha ezen túl leszünk, akkor én magam optimistább lennék a dolgok megítélésében.

(13.40)

A miniszterelnök úr azt mondta, hogy a választási pénzek egy része nem volt - mondjuk úgy - bizonylattal alátámasztható. Én azt a kifejezést használnám, hogy nagy része nem volt. Így ugyanis precízebbnek érzem ezt az elmarasztalást. Súlyos dolog, hogy a bűnök - a megvetendő valódi bűnök - hogyan kapcsolódnak össze pártérdekeltségű rágalmazással, és mennyire azonos értékűek a magyar közvélemény előtti láttatásban. Személyek önérzete nem működik itt, amikor olyan mondatok hangzanak el, amiben korántsem vagyok biztos, hogy úgy igaz, de kimondom, mert érdekeink ezt diktálják: hol az a férfias böcsületérzés, amely ilyen helyzetben is próbálja az arányokat érvényesíteni? Mitől olyan végletes a politikai harc ebben az országban? Mert a férfias magatartás kritériumának a minimuma sem érvényesül.

Amit a miniszterelnök úr elmondott, az - engedjék meg, hogy azért erre utaljak - 2004-ben a Magyar Demokrata Fórum monoki nyilatkozatában lényegében benne volt. Törődik valaki vele? Törődik vele valaki? - és nem akarok arra kitérni, de tudom, hogy Dávid Ibolya képviselő asszony miről fog szólni a következő napirend előtti hozzászólásban. Törődik valaki vele? Vagy miféle magatartás az, hogy ha előjön egy ügy, akkor a szolidaritás végletekig történő fokozásával azt a rengeteg tartózkodó gombot nyomja meg az is, akinek - úgy belül - mégis talán, feltételezhetően más volt a meggyőződése? Mi ez, ami itt nálunk munkál az emberekben? Mi ez az önfeladás, ami miatt rágalomáriák csapnak össze valóságos bűnök felhánytorgatásával, és ez utóbbiaknak sincs soha vége?

Nagyon jól emlékszem, '94-ben, amikor kezdődött a baloldali kormányzat részéről a tiszta kezek bizottságával - jó, hogy eszembe jutott -, mekkora hullámokat vert, minő nagyszerű eredménnyel. (Gulyás József: Az MDF volt. - Dr. Hankó Faragó Miklós: Nem.) Minő nagyszerű eredménnyel - az egész nekifutásnak a lejárató szándéka. Ugyanakkor tudok mondani olyat, amelyet viszont nem engedett tovább a parlament, hogy abból vizsgálóbizottság legyen.

Hölgyeim és Uraim! Van egy nagyon lényeges javaslata a miniszterelnök úrnak, amellyel én mélységesen egyetértek: a polgármesterek státusával. Nagy hiba volt közvetlen választhatóvá tenni, nagy hiba volt, hogy képviselőséggel együtt lehet betölteni. Nézzenek körül az önkormányzatoknál! A pozícióosztogatás technikája hogyan megy, hogyan kell a másik oldalt megnyerni, hogyan van egy olyan faluban jóformán három alpolgármester, ahol egy polgármester is sok?!

Azt hiszem, az idő itt mindig kevés a gondolatok kifejtésére. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Szeretném azonban felhívni a figyelmet: nem elég itt vitatkozni. Valami több kellene, belülről fakadó, az ország iránti olyan elkötelezettség, amely alapjaiban tárná fel mindazt a szennyet, amelyet közös erővel ráhordtunk erre az országra az elmúlt években. (Taps az MDF és a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai