Készült: 2020.10.29.00:35:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

170. ülésnap, 77. felszólalás
Felszólaló Dr. Pálinkás József
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás oktatási minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:13

Felszólalások:  <<  77  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási minisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kérdésére, mely szerint feladatának tekinti-e az oktatási kormányzat, hogy megismertesse a keresztény értékekkel a tanulókat, azt a választ kell adnom, hogy igen. Ezzel a rövid válasszal be is fejezhetném.

Hosszabb választ is fogok adni, előtte azonban személyesen is szeretném elmondani, hogy mélységesen elítélem és sajnálom azt a cselekményt, amelyet egy középiskola diákjai követtek el. Én azt képzelem azonban, hogy ez nem igazán a magyar közoktatási rendszer hiányosságait, hanem negyven év kommunista diktatúrájának (Dr. Torgyán József: Igaz! - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Úgy van! - Taps a kormánypártok padsoraiból.) a romboló hatásait mutatja. Azt, hogy egy olyan jelkép, egy olyan szimbólum került ezen vandál fiatalok rombolásának tárgyává, amely a szeretetet, amely az egymás iránti megbecsülést, amely az áldozatot szimbolizálja. Különösen szomorú ez, és azt gondolom, hogy sok tennivalónk van még, igazából véve mindnyájunknak, nekünk, szülőknek, oktatáspolitikusoknak, tanároknak, a felnövekvő új tanárgenerációnak abban, hogy tényleg súlyuknak megfelelően kerüljenek megismertetésre a kereszténység, a keresztény kultúra értékei Magyarországon.

Az oktatáspolitikai dokumentumok, a kerettanterv, a nemzeti alaptanterv tartalmazza ezt az igényt. Azt gondolom, hogy a tanárképzésbe is be kell építenünk azt, hogy ezek az értékek megfelelően jelenjenek meg a tanárok képzésében, és akkor nemcsak etika- vagy hittanórán, hanem minden más órán közvetíteni tudják ezeket az értékeket.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

Felszólalások:  <<  77  >>    Ülésnap adatai