Készült: 2020.10.22.05:34:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

170. ülésnap, 75. felszólalás
Felszólaló Balczó Zoltán (MIÉP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:04

Felszólalások:  <<  75  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALCZÓ ZOLTÁN (MIÉP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! November 1-jén hajnalban öt gimnazista elfűrészelte és ledöntötte a Felvonulási téren a Regnum Marianum templom helyén álló emlékmű fakeresztjét, annak talapzatára ötágú vörös csillagot rajzoltak, Budapesti Felszabadító Gárda felirattal azonosítva magukat. Az elkövetőket a rendőrség elfogta.

Nem a tett jogi megítélésével kívánok foglalkozni, hanem azzal a kérdéssel, hogy felvethető-e az iskola, a közoktatás felelőssége.

 

 

(13.20)

 

A fiataloknak nem tetszett a kereszt. Cselekedetüket állítólag politikai szándék nem motiválta. Hát akkor milyen? Esztétikai? Tettüket előre kitervelték, az eszközöket beszerezték, a Rákosi Mátyás által leromboltatott templom emlékét őrző szent vallási jelkép talapzatára éppen vörös csillagot rajzoltak. Ezeket a gárdistákat nem egy véletlen találkozás hozta össze, valamennyien a Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai. Vajon kellő súllyal foglalkozott-e az iskola a közoktatási törvényben rögzített feladatával, az erkölcsi neveléssel?

E gimnázium nagy súlyt fektet a másság elfogadására. Hagyományosan megrendezi a toleranciahetet, középpontba helyezve a faji, etnikai, vallási másság témaköröket. Vajon hogy állunk a többség iránti toleranciával? Október 23-a 1990 óta nemzeti ünnepünk. Ez jelenti az ideológiai szakítást az előző rendszerrel. Ebben az iskolában nem tartanak ünnepi megemlékezést, helyette az órarend szerinti történelemórán beszélnek rövidebben-hosszabban '56-ról.

Az események tükrében a jogos kérdés: kinek a feladata annak biztosítása, hogy a közoktatási intézmények kellő hangsúlyt fektessenek a tradicionális értékek, köztük a kereszténység értékeinek elismertetésére? Meg kell-e ünnepelni '56-ot az iskolákban? Mit kíván tenni mindezek érdekében az oktatási kormányzat? (Taps a MIÉP padsoraiból, szórványos taps a Fidesz és az FKGP padsoraiból.)

 

Felszólalások:  <<  75  >>    Ülésnap adatai