Készült: 2020.06.01.05:07:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2009.06.08.), 272. felszólalás
Felszólaló Hagyó Miklós (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 5:53


Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HAGYÓ MIKLÓS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak! Először is engedjék meg, hogy nagy tisztelettel felhívjam a két hozzászóló figyelmét: valószínűleg egy kis kommunikációs hézag lehet, hiszen fél évet dolgoztunk az átfogó fővárosi parkolási rendelet megalkotásán, ahol a civil szervezeteket, a fogyatékkal élők szervezeteit, a mozgáskorlátozott-szervezeteket is meghívtuk, mind a huszonhárom kerület véleményét kikértük ebben a folyamatban.

Tisztelettel hadd jegyezzem meg a képviselő uraknak, kicsit nem is értettem, miről tetszenek beszélni, hiszen a Fővárosi Közgyűlés ezt az átfogó parkolási rendeletet 65 igennel, 1 nemmel fogadta el. Jelzem önöknek, egy fideszes képviselőn kívül valamennyi fővárosi önkormányzati fideszes képviselő elfogadta ezt az átfogó parkolási koncepciót, sőt a fideszes polgármesterek, akik ott ülnek a fővárosi frakcióban, nyújtottak be hozzá módosító indítványokat, és az ő alkotó munkájuk, javaslataik nagy része bekerült ebbe a parkolási rendeletbe. Tehát valószínűleg azért támogatták, és azért szavazták meg ezt a fővárosban, mert maximálisan egyet is értenek vele, maga Tarlós István frakcióvezető úr is ezt tette. Úgyhogy legyenek kedvesek, tisztelettel jelzem, érdemes kommunikálni a fővárosi fideszes és kereszténydemokrata képviselőkkel.

Azt is hadd mondjam el önöknek, hogy természetesen a legutóbbi parlamenti vita után Béki Gabriella asszonyt, Hirt Ferenc képviselő urat, Iván László professzor urat is megkerestük, mint ahogyan megkerestünk mindenkit az elmúlt fél évben, és személyes egyeztetéseket folytattunk. Nagyon sajnálom, hogy Hirt képviselő úr - ne haragudjon, hogy így mondom - tulajdonképpen elzárkózott ettől, semmilyen visszajelzést nem kaptunk. Szerettük volna az ő javaslatát, véleményét is beépíteni ebbe a javaslatba, ha másképp nem, akkor vagy módosító, vagy kapcsolódó módosító indítványok formájában, mint ahogyan tettük ezt az elmúlt hetekben, az elmúlt hónapokban számos civil szervezet, számos képviselői javaslat alapján.

Mi végig arra törekedtünk, hogy politikamentes, szakmai és valamennyi párt, valamennyi érintett civil szervezet számára, pont a kedvezményezettek érdekében egy teljesen konszenzusos javaslat kerüljön itt elfogadásra.

(22.20)

Sajnos úgy látom, hogy politikai okok miatt ennek a valószínűsége csökkent. De azért felajánlom a tisztelt képviselő uraknak, hogy legyenek kedvesek azokat a módosító indítványokat elolvasni, illetve dr. Bárándy Gergely képviselőtársam kapcsolódó módosító indítványát is elolvasni, hiszen maximálisan választ ad azokra a kérdésekre, amiket itt feltettek. Éppen a trükközések, a visszaélések megszüntetése érdekében gondoljuk azt, hogy szükség van arra, hogy ezen a területen is érdemi lépéseket tegyünk. Azt kell mondjam, bízom abban, hogy el fogják olvasni ezeket a módosítókat, el fogják olvasni a kapcsolódó módosító indítványt is, és maguk is meggyőződnek arról, ha személyesen nem is tudtunk egyeztetni, hiszen nem biztosítottak erre lehetőséget, hogy valamennyi érintett civil szervezet, szakmai szervezet véleménye beépült.

Úgy gondolom, és abban bízom, hogy ha el fogja fogadni ezt az országgyűlési határozati javaslatot a parlament, akkor rövid időn belül, azaz már 2010-re érdemi változás fog történni, és valóban arra és azok fogják használni a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyeket, és azok és akkor fognak ezekkel az igazolványokkal élni, akik a legjobban rászorultak erre. Úgy gondolom, nagyon sokat jelent az, hogy ebben a folyamatban ők végig mellettünk voltak, ebben a folyamatban, ha kritikákat, építő kritikákat is fogalmaztak meg, egy számukra sem volt kérdéses és kétséges. Az, hogy változtatnunk kell. Változtatnunk kell az ő érdekükben. Nagyon sajnálom, hogy képviselőtársaim, még egyszer mondom, nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy személyesen egyeztessünk erről. Most is, másodszor is és akárhányszor, ha kell, természetesen felajánlom azt, hogy bármikor, bármilyen helyzetben, amikor önök erre lehetőséget biztosítanak, elmegyünk önökhöz, és megpróbálunk a részletekről egyeztetni önökkel.

Mindezeket figyelembe véve két dologra szeretném önöket kérni. Hiszen, ahogy látom, nagyjából a Fidesz-KDNP véleményét önök ketten fogják nagymértékben befolyásolni, mert csak ketten tiszteltek meg azzal, hogy ennek az országgyűlési határozati javaslatnak a vitájában részt vesznek. Kérem, adják meg a lehetőséget, hogy egyeztessünk még, egyeztessük a véleményeket, az álláspontokat, a javaslatokat. Tisztelettel kérem, hogy valamennyi módosító indítványt és valamennyi kapcsolódó módosító indítványt részletesen nézzék át. Bízom abban, hogy a közös cél érdekében valamennyi frakció, így a Fidesz-KDNP-frakció is támogatni fogja ezt az országgyűlési határozati javaslatot. Ebben bízva köszönöm meg a figyelmet. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai