Készült: 2020.05.25.11:00:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2009.11.16.), 86. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Andor (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Egypár héttel ezelőtt jelent meg a REKK-nek, az Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontnak egy tanulmánya, amely a magyarországi fakitermeléssel foglalkozott, és ott olyan adatokat hoztak nyilvánosságra az illegális fakitermeléssel kapcsolatosan, amely joggal váltotta ki nemcsak a természetvédők, hanem minden jóérzésű magyar állampolgár felháborodását, és én most az azonnali kérdésem kapcsán ezzel kapcsolatban szeretnék néhány kérdést önnek feltenni.

A tanulmány azt mondja, hogy az úgynevezett hivatalos adattári nyilvántartásba évente 6,5-7 millió köbméter fa kivágását vezetik át. Azt állítják azonban, hogy mintegy 3-3,5 millió köbméternyi fát Magyarországon illegálisan vágnak ki. Tehát a kivágott magyarországi famennyiségnek majdnem a fele, de harmada biztosan ilyen feketeforrásból származik. Azt hiszem, mivel ez a tétel olyan magas, azt is meg lehet kockáztatni, hogy a magyarországi erdők megújulóképességét is veszélyeztetheti a folyamat, ha nem teszünk valamit.

A tanulmány becslése szerint 50-75 milliárd forintról van szó, ennek már az áfavonzata is jelentős. Az illegális kitermelésből származó faanyag legnagyobb része egyébként tűzifaként jelenik meg feketén a piacon. Ez egy óriási üzlet. Az illegális fakitermelők letarolják és tönkretehetik az erdőinket, az állam s azon keresztül az állampolgárok meg jelentős adóbevételtől eshetnek el.

Az ügynek több tanulsága is van, az egyik megdöbbentő tanulsága emellett az, hogy a legjobb szándékkal meghozott jogszabályok, a legintenzívebb kormányzati PR-stratégia se feledtetheti egy idő után az állam és a közigazgatási rendszer gyengeségét, és valahol törvényszerű az, hogy ha nem megfelelő az ellenőrzés, akkor ilyen esetek előfordulnak.

Azt kérdezem miniszter úrtól, hogy mit tehetünk az illegális fakitermelés megakadályozása érdekében. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai