Készült: 2020.05.26.10:19:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2009.04.27.), 36. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Andor (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Azért kértem szót, mert valamikor húsvét után szinte bombaként robbant a hír, hogy Bolíviában, egy Santa Cruz nevű településen a bolíviai rendőrség kommandósai hidegvérrel kivégeztek, meggyilkoltak három külföldi személyt, és letartóztattak további két külföldit. Kiderült, hogy a három meggyilkoltból kettő volt magyar, és azóta is börtönben van Tóásó Előd magyar állampolgár.

Ha az emlékezetem nem csal, utoljára Bolíviával a '70-es években foglakoztunk (Zaj. - Az elnök csenget.), amikor a magyar csapat 6:0-ra megverte Bolíviát itt Budapesten, illetve 3:2-re nyertünk La Pazban is, és kijutottunk az argentínai világbajnokságba. Azóta tudomásom szerint Bolíviával nem kellett a magyar nyilvánosságnak foglalkoznia.

Azért beszélek napirend előtt erről az ügyről, mert szóvá kívánom tenni azt, hogy végzetes hibának tartom, hogy a külügyminiszter úr túl későn kapcsolódott be az eseményekbe. Az a négy-öt nap késlekedés, amit tapasztalhattunk, úgy gondolom, hiba. Túl későn reagált a külügyminiszter, túl későn hívta át a Buenos Aires-i nagykövetet Bolíviába. Kiderült a sajtóból, hogy a tiszteletbeli konzulunk nem állt a helyzet magaslatán, nem is beszélt rendesen magyarul, és mivel Tóásó Elődöt az ártatlanság vélelme megilleti, ha ő nem terrorista, akkor megillette volna őt a hatékony védelemhez való jog is.

De ne szaladjunk az események elé! Szeretném nagyon röviden felidézni, hogy mi történt. Ha nem Magyarország jó hírnevének a tétje forogna kockán, akkor azt is gondolhatnánk, hogy egy olyan szappanopera tanúi vagyunk, amiből majd valaki egyszer jó filmet fog csinálni - vagy az amerikaiak, vagy a magyarok.

Az egyik főszereplő, Eduardo Rózsa-Flores olyan kalandos életúttal rendelkezik, hogy önmagában az ő élete - ahogy már filmet korábban is készítettek róla - biztos, hogy ezzel a történettel megér egy újabb filmregényt. Ez az Eduardo - vagy ahogyan sokan hívták, Edu - Santa Cruzban született, az édesapja egy magyar képzőművész volt, az édesanyja pedig egy tanítónő, aki katalán származású. Ők először Chilébe, majd Svédországba menekültek el Bolíviából, és '75-ben jöttek át Magyarországra. Edu itt végezte a tanulmányait, itt járt katonai főiskolára is egy darabig, és érdekes módon ő volt az ELTE bölcsészkarának utolsó KISZ-titkára. A politikai élete is nagyon érdekes. Az életrajzából az derül ki, hogy tanulmányai során rövid ideig Minszkben is tartózkodott, ahol a szovjet kémelhárítás taníttatta őt. Állítólag kapcsolatban volt - a '80-as években legalábbis - a magyar elhárítással.

A másik szereplő, Magyarosi Árpád hosszabb ideje élt Magyarországon, ő Erdélyben született, nem magyar állampolgár, de szülei nagyon régóta itt élnek, ő maga is. Szovátán végezte a tanulmányait, valamint Magyarországon, és itt is dolgozott. A harmadik személy, Tóásó Előd szintén Erdélyben született, szintén Szovátán tanult, ő már magyar állampolgárként vett részt ezekben az eseményekben.

Bolíviában magyarellenes hangulat van. Sokan azt feltételezik (Zaj. - Az elnök csenget.), hogy mivel három magyar is érintett az ügyben, köze van a magyar kormánynak valamilyen módon az eseményekhez. Evo Morales úgy állítja be, mintha a személye elleni összeesküvésre mentek volna ki ezek a terroristák, a trinidadi latin-amerikai csúcson még Obama elnököt is rávette arra, hogy ítélje el az őellene szőtt összeesküvést. Obama ezt meg is tette.

Érdekes mellékszálak vannak a történetben. 15 ezer amerikai dollár ügyvédi költség összegyűjtésére kezdett akciót egy nagyon érdekes lovagrend, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége.

(14.00)

Azért zavaró az ő jelenlétük, mert van egy szuverén máltai lovagrenddel diplomáciai kapcsolata Magyarországnak, de ezzel az állovagrenddel nincs.

Mi az ő szerepük ebben az ügyben? - kérdezem az államtitkár urat. A Kelet-Timorban lévő nagykövetüket hívták fel, hogy működjön közre. Az egész már olyan, mint egy Rejtő-regény. Hogyan jön Kelet-Timor La Pazhoz, illetve Bolíviához?

Azután itt van Kepes András videója, amit nemrég a televízió mutatott be. Ebből az derül ki, hogy egy védelmi alakulat megszervezésére ment Edu Bolíviába, de a videó kapcsán a bolíviai kormány Kepes Andrást akarja beperelni terrorista összeesküvés eltitkolásának a vádjával.

Mi történik itt, államtitkár úr? Tájékoztassanak már bennünket, és kérem, tegyenek rendet végre ebben az ügyben! (Derültség az MSZP padsoraiban.)

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai