Készült: 2020.06.03.10:03:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2009.04.20.), 148. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Andor (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Sajnos közismert, hogy az országos válsághelyzet közepette különösen nehéz helyzetben van a magyar építőipar. Ennek helyzetét indokolatlanul megnehezítik azok a széles körben alkalmazott közbeszerzési eljárási rendek, amelyeket sem az uniós, sem pedig a magyar törvényi előírások igazából nem indokolnak. A jelenlegi hazai gyakorlat ellentétes azokkal a kormányzati elképzelésekkel is, amelyek a válságot az uniós pénzek hatékony és gyors felhasználásával kívánják kezelni. Az esetenként túlzott követelményrendszer lehetetlenné teszi a magyar építőipari kis- és középvállalkozások közvetlen részvételét az uniós pályázatokon.

Napjainkra feltűnő az az ellentmondás, hogy miközben a magyar vállalkozások az uniós tagállamokban a pályázati lehetőségek közelébe sem kerülnek, addig a magyar piacokon a nagyobb tőkeerővel rendelkező külföldi vállalatok, érdekeltségek térnyerése folytatódik.

(16.40)

Tisztelt Miniszter Úr! Örömmel tapasztaltam, hogy a közelmúltban - bár némi késéssel - már megjelentek a környezetvédelem és a vízgazdálkodás területén is az úgynevezett nagyprojektek. Így a Vásárhelyi-terv kapcsán két projekt is, de egyéb térségi kihatású beruházások esetén is elindultak projektek. Ezek megvalósítását azonban a magyar vállalkozások szempontjából beárnyékolják azok a kiírási feltételek, amelyek túlterjeszkednek a törvényi előírásokon.

Mire gondolok? A legutóbbi három vízügyi pályázat kiírásán azok a vállalkozások indulhattak, amelyek már minimum 5 milliárd forint értékben építettek árvízi művet, amelyeknek az utóbbi három év nettó pénzügyi forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot. Mindezt megfejelték egy 80-170 millió forint közötti pályázati ajánlati biztosíték megkövetelésével, valamint 250-500 millió forint közötti jó teljesítésű biztosíték adásának követelményével.

Hány magyar vállalkozást ismer a miniszter úr, amely ezeknek a feltételeknek megfelel? (Taps a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai