Készült: 2020.09.25.17:47:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

322. ülésnap (2013.11.11.), 114. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az élő- és félsertés áfakulcsának csökkentése mind a kormány munkahelyvédelmi programjába, mind a sertésstratégia céljai közé szervesen illeszkedik. A sertésstratégia célja, hogy minden szegmensben rendet teremtsen, és ezzel az ágazat elindulhasson a fejlődés útján. Ennek egyik lépése ez a bizonyos áfacsökkentés, 27 százalékról 22 százalékponttal, 5 százalékra mérséklődjön 2014. január 1-jétől.

Jelen döntés a feketegazdaság kifehérítése révén elsősorban a munkahelyek megvédéséről és a versenyképesség javításáról szól. Az intézkedés előnyösen érinti mind a termelői, mind a feldolgozói szintet. A termelők esetében megszűnik az a versenyhátrány, amit az import élőállatok és félsertések áfaelőnye jelentett. A feldolgozók likviditási helyzete is javul, hiszen az 5 százalékos áfa lényegesen kisebb finanszírozási igényt jelent a gazdálkodásban, ez egyébként indukálja a keresletet, tehát a termelőkre is ismételten pozitívan hat vissza.

A közelmúltban a kormány több intézkedést is hozott a nehéz helyzetbe került magyar húsipar és az állattartók megsegítésére, így például támogatást nyújtott a Pápai Hús Élelmiszer-ipari Feldolgozó Kft. felé követeléssel rendelkező sertés-, élőállat-beszállítók részére, emellett megkezdődött a sertésstratégia számos, többek között technológiai és kutatás-fejlesztési, minőségbiztosítási, genetikai, adatbázis-fejlesztési intézkedésének állami támogatás mellett történő végrehajtása.

Az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentése továbbra is kiemelt cél, a munka tehát itt nem fejeződik be, hanem a sertéságazati tapasztalatok vizsgálatával folytatódik további termékkörök és ágazatok (Az elnök csenget.) bevonásának lehetőségét szem előtt tartva. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai