Készült: 2020.09.19.17:23:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

306. ülésnap (2013.09.30.), 122. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2013. június 24-25-i ülésén a tagállamok agrárminisztereivel a közös agrárpolitika reformjára vonatkozóan sikerült elérnünk politikai megállapodást. A megállapodás ugyan még nem végleges, de az már látható, hogy számos ponton sikerült a magyar mezőgazdasági termelők helyzetét erősítő intézkedéseket elfogadtatni.

Az egyszerűsített területalapú kifizetési rendszer, az úgynevezett SAPS-rendszer 2020-ig megvalósuló alkalmazási lehetősége, az úgynevezett zöldítés keretében előírt feltételek rugalmas és a hazai termelők számára kedvező szabályozása mellett kiemelkedő jelentősége van annak, hogy a termeléshez kötött támogatások szintje emelkedni fog. A jelenlegi 3,5 százalékról 13 százalékra fog emelkedni, és ez az úgynevezett érzékeny ágazatokat fogja érinteni, tehát az állattartást, a kérődzőállat-tartást, illetve a zöldség-gyümölcs, tehát a munkaigényes ágazatokat fogja kedvezően érinteni. Megjegyzendő, hogy az uniós keret a 13 százalékon felül további 2 százalékkal növelhető a fehérjenövények termesztése érdekében.

A hazai agráriumban szükséges generációváltás elősegítése érdekében a mezőgazdasági tevékenységet megkezdő vagy bizonyos feltételekkel folytató fiatal, 40 évesnél nem idősebb mezőgazdasági termelők közvetlen támogatására is lesz lehetőség. Ez egy új lehetőség. Eddig csak az úgynevezett második pillérből, vagyis a vidékfejlesztési támogatásokból tudtuk támogatni a fiatal gazdák tevékenységét. Erre a fiatal gazdák támogatására a tagállami közvetlen boríték maximum 2 százaléka használható fel.

Innen fogom folytatni. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai