Készült: 2021.05.11.12:27:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 44. felszólalás
Felszólaló Simon Gábor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:33


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SIMON GÁBOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A kormány megalakulása óta megkülönböztetett figyelemmel tekint a munkaerő-piaci folyamatokra, ennek részeként a gazdaságpolitika és a foglalkoztatáspolitika jó néhány lépésben igyekezett a fenntartható fejlődési pályára visszaállítani a hazai gazdaságot.

Tudjuk, a foglalkoztatáspolitika fontos célkitűzése, hogy a foglalkoztatottak számának növelését úgy érje el, hogy ezzel együtt az aktivitás is növekszik, hogy az álláskeresők, az elhelyezkedni akarók, a feketegazdaságból kitörni szándékozók újra bízzanak, hogy esélyt és reményt kapjanak. Erről kell szóljon a felelős politika, a segítségnyújtásról, a munkahelyteremtésről, a lehetőségek megalkotásáról.

Az elmúlt időszak intézkedései, kormányzati lépései ezt szolgálták. A gondosan megalkotott és megvalósult munkaerő-piaci intézkedéseknek köszönhetően, amelyek a nők, a pályakezdők, a 40-50 év feletti dolgozni akarók számára biztosítanak munkalehetőséget, és a többrétű járulékcsökkentések, amelyek a kis- és középvállalkozások számára nyújtanak kedvező lehetőségeket a létszámbővítésekhez, mind-mind a nagyobb jövedelem eléréséhez és a méltóságot biztosító munkához vezetnek. Az elmúlt négy évben jelentősen nőtt a munkaerőpiacon jelen lévők száma és az emberek munkakeresési aktivitása is.

Megjegyzem, visszautalva a vitára, ma 76 ezer fővel dolgoznak többen, mint a kormányváltás előtt. A növekvő foglalkoztatottság a növekvő aktivitással párosult, ami 150 ezer fő gazdaságilag aktív munkavállalót jelent. Ez a közös erőfeszítés meglétét türközi, amely a munkát keresők és a kormány között jött létre. Keressük az eszközöket a munkaerőpiac gondjainak megoldásában. Ebben, véleményem szerint, a majdani foglalkoztatásbővülés eléréséhez az ellenzék által ma már egyszer szóba került, alkalmazni kívánt egyszeri radikális, rizikós járulékcsökkentési elképzelések hibás felvetések, mert tényleges munkahelybővítő hatásuk nem igazolható. Ugyanakkor egy ilyen átgondolatlan lépéssel a most tisztességesen élő és élni kívánó majdani nyugdíjasok nyugdíját, a szociális, egészségügyi ellátás biztonságát sodorná veszélybe.

Éppen ezért kérdezem miniszter úrtól, hogy a foglalkoztatottság növelése terén a kormány milyen intézkedéseket tett ez idáig, ezen lépések milyen hatással voltak a munkaerőpiacra, továbbá kérdem, hogy milyen további intézkedések megtételére számíthatunk.

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai