Készült: 2021.05.10.23:39:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 310. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:54


Felszólalások:  Előző  310  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Mennyire vállalkozásbarát ez a kormány? A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 41/A. §-a alapján a munkaadó a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulásra köteles, ha az általa foglalkoztatott átlagos statisztikai állományi létszám a 20 főt meghaladja, és a megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát.

Ha ez a kormány igazán vállalkozásbarát politikát hirdet, akkor inkább ösztönöznie kellene a munkáltatókat: minél több embernek adjanak munkát, nem pedig egy külön adóval sújtania, ha nem tud alkalmazni megváltozott munkaképességű személyt, mivel a vállalkozás jellege ezt nem engedi meg. A vállalkozók régen is elfogadták, és elismerik a hatósági ellenőrzések szükségességét, azonban úgy tűnik, ma már bevett gyakorlat, hogy egyszerűen csak bíráló szavakkal kell illetni a kormányt egy nagyobb társaságban, és máris jön a figyelmeztetés: jobb lesz, ha csöndben maradsz, mert ha így folytatod, még APEH-ellenőrzés is lehet a vállalkozásodnál.

Ezen reagálások, fenyegetések egyre inkább sűrűsödnek, és ezek a fenyegetések rendszerint be is következnek. Információim vannak arról, hogy a hatóságok azért adnak a látszatra, és több mindenkit ellenőriznek, de érdekes módon eljárásokat, büntetéseket csak közismerten jobboldali vállalkozóknál alkalmaznak, aránytalan büntetési tételekkel lehet találkozni. Minőségvédelmi bírság esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese vagy a kifogásolt tétel értéke, jelölési hiba esetén pedig a kifogásolt tétel értékének 60 százaléka a bírságösszeg, de minimum 50 ezer forint. Tehát egy 20 forintos csokoládé esetében is legalább 50 ezer forint a büntetés. Emellett már fenyegetéssel is fölér az, hogy több százezer és egymillió forintig is büntethetnek ilyen esetekben.

Van olyan vállalkozás is, ami 2006 januárjában három hatósági ellenőrzést is kapott. Már zaklatásnak lehet minősíteni ezt a sűrűséget, főként ha névtelen bejelentőre építenek sok esetben ezek a hatóságok. Vannak olyan vállalkozások is, amelyekről köztudott, hogy milyen szabálytalanságokat követnek el, bejelentés nélkül alkalmaznak dolgozókat, vagy a törvényben előírt helyett az évi szabadságot 10 napban állapítják meg, s őket több év óta a hatóságok érdekes módon nem találják meg. Régebben a hatóság figyelmeztetett, segített, és csak ez után büntetett. Most nem figyelmeztetnek, hanem egyből büntetnek, a lényeg a minél több pénz beszedése azoktól, akik nem hisznek ennek a kormánynak.

Azon vállalkozóknak, akik megkerestek engem ez ügyben, egyöntetű véleményük az, hogy a kormány a megfélemlítés módszereként alkalmazza ezeket a hatósági ellenőrzéseket.

Az érintett vállalkozók azt szeretnék elérni, hogy hagyják őket becsületesen dolgozni és dolgoztatni, és ne politikailag, kézi vezérlésű hatósági kontroll legyen felettük.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Várom államtitkár úr válaszát. (Szórványos taps.)
Felszólalások:  Előző  310  Következő    Ülésnap adatai