Készült: 2021.05.06.11:29:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 28. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Beosztás pénzügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:58


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Köszönöm a frakcióvezető-helyettes úr hozzászólását, amelyben támogatja a magyar kormány korábban megtett kezdeményezését. A magyar kormány január 24-én Brüsszelben hivatalosan is kezdeményezte azt, amiről most itt a frakcióvezető-helyettes úr beszélt; nevezetesen, a cseh és a litván pénzügyminiszter kollegámmal hármasban kezdeményeztük azt a lehetőséget megadni az újonnan csatlakozott tíz országnak, amely lehetőséggel élhetnek immáron a tíz ország kormányai is március 31-éig. Azaz e három ország kezdeményezésére nyílt meg az úgynevezett magas élőmunka-igényű ágazatok áfakedvezményének kiterjesztése az Európai Unión belül, hiszen 2005. december 31-ével véget ért az a kísérlet, ami ebben a kérdésben korábban megvolt.

Szerencsére az Európai Unió magyar biztosa, Kovács László ezt a kérdést szintén támogatta, és ilyen értelemben sikerült olyan megállapodásra jutnunk - utoljára Lengyelország az elmúlt héten adta beleegyezését ehhez a megállapodáshoz -, amelynek értelmében immáron mind a 25 egyenrangú európai uniós tagországban lehetőség van március 31-éig eme kezdeményezést megtenni.

Ugyanakkor szeretném azt is megemlíteni, hogy a kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy az öt témában, amelyből kettőt választhat egy-egy ország, melyik az a két téma, amelyeket célszerű Magyarország érdekeit figyelembe véve a továbbiakban választani. Azaz örülök annak, hogy ebben a kérdésben, ha pontos információi voltak az ellenzéknek, akkor támogatták a kormány korábban tett bejelentését, kezdeményezését, és örülök annak, hogy az ellenzék immáron az Európai Unió magyar biztosáról, Kovács Lászlóról pozitív véleményt is mondott itt, az Országgyűlés színe előtt.

Remélem, hogy ezekben a kérdésekben a magyar bejelentést követően (Zaj. - Az elnök csenget.) az Európai Unióval is meg fogunk tudni állapodni a későbbiek során, és ha létrejött ez a bizonyos megállapodás - hiszen az Európai Bizottság egyetértése szükséges a március 31-ei bejelentést követően -, akkor Magyarországon immár jogszabályban is lehet majd rögzíteni az ezzel kapcsolatos kitételeket.

Azt persze még el kell mondanom, az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a bizonyos megnyílt lehetőség jelen pillanatban 2010. december 31-éig lehetőség az Európai Unió 25 országa számára, tehát Magyarország számára is erre a periódusra lehet bejelenteni ezt a lehetőséget.

Köszönöm támogató véleményüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai