Készült: 2020.08.08.00:16:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

255. ülésnap (2010.02.16.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Andor (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Környezetvédelmi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY ANDOR, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Nekem lehetőségem nyílik majd arra is, hogy a KDNP vezérszónokaként hozzászóljak, úgyhogy nem mondanék el minden szempontot a törvénnyel kapcsolatban, inkább ismertetném azt, ahogy a bizottsági ülésen a klímatörvényt tárgyaltuk. Nemcsak a bizottság elnökeként, hanem a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnökeként is szólok, az egyik előterjesztője vagyok egyébként ennek a törvénynek, és ebből következik, hogy az ügy apostola, élharcosa, képviselője is egyben, emiatt elfogult.

A bizottsági ülésünkön - érdekes módon - fogalmazódtak meg aggályok is. Mert azért ne tegyünk úgy, mintha ez az ügy teljesen rendben lenne, és azt gondolom, nekünk, politikusoknak kell az aggályokkal is foglalkoznunk ahhoz, hogy jó lelkiismerettel aztán magát az ügyet, a törvényt is támogatni tudjuk.

Két ilyen aggályt szeretnék felsorolni, és ezekre rögtön reagálni, illetve válaszolni is.

Az egyik, szerintem megalapozott aggály az volt, hogy ez a törvény nem minden szempontból elégíti ki a törvénnyel kapcsolatos formai követelményeket, és valljuk meg, ha több időnk van, meg ha alaposabb munkát végzünk, lehet, hogy egy jobb kerettörvényt alkottunk volna. Valaki azzal érvelt, hogy inkább egy országgyűlési határozatot kellene megfogalmaznunk, mert ahogy ez a törvény szól, nem meríti ki minden tekintetben a törvényi követelményeket. Azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy nem elég az országgyűlési határozat, ez annál sokkal jelentősebb ügy, és itt egy kerettörvényről van szó. Lehetett volna jobb ez a törvény, de véleményem szerint nem szól annyi érv az ellen, hogy törvényt alkossunk, és amellett, hogy legyen országgyűlési határozat, úgyhogy úgy gondolom, nyugodt lelkiismerettel meg lehet szavazni ezt a kerettörvényt.

A másik aggály, ami felmerült a bizottsági ülésünkön, az egyik ellenzéki képviselőtársam véleménye volt. Jómagam is ellenzéki pártot képviselek, tehát ezt is - ha úgy tetszik - nyitott fülekkel hallgattam. Ez pedig úgy hangzott, hogy helyes-e ennyire a ciklus végén akár meghatározni, bekorlátozni a következő kormány mozgásterét. Miért fogadunk el most kapkodva, az utolsó előtti napon - sőt az utolsó napon - egy ilyen jelentőségű törvényt? Azt gondolom, ez is megalapozott kifogás, nem szokott ilyesmi történni. Mégis azt mondom, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójának tagjaként és a Fidesz-KDNP környezetvédelmi kabinetjének vezetőjeként - és olyan politikusként, aki arra számít, hogy 2010-ben változás lesz az országban, most nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesz-KDNP fogja kormányozni Magyarországot 2010-től, ennek ellenére vagy ennek figyelembevételével - mondom azt, hogy nem látok problémát abban, hogy ennek a ciklusnak a végén fogadunk el egy ilyen kerettörvényt. Sőt, azt gondolom, hogy ez segítheti a következő kormány munkáját, lerak bizonyos alapköveket, amelyek mentén majd a következő kormány is tevékenykedhet.

Fogalmazódtak meg egyébként a gazdaság szereplői részéről is aggályok, ezt Szili Katalin is említette hozzászólásában. A 40 százalékos teljesítéssel kapcsolatban is merültek fel aggályok, talán a klímaalappal kapcsolatban is, hogy azt majd arra fordítják-e, amire kell. Itt nagyon röviden azt szeretném mondani, hogy ezeket az aggályokat is meg kell hallgatnunk, de el kell mondanunk azokat az érveket, amelyek talán megnyugtatják az ipar szereplőit, és egyetértek Szili Katalinnal abban, hogy az iparnak ebben a klímatörvényben, ebben a kerettörvényben nem veszélyt kell látni, hanem lehetőséget; egy olyan lehetőséget, amivel vagy tudunk élni, vagy nem. Azt gondolom, élnünk kell vele, a 40 százalék merész célkitűzés, de ha figyelembe vesszük azt, hogy gyakorlatilag '90-hez képest a 30 százalékot már teljesítettük, ezt a 10 százalékot 2020-ig szerintem jelentősebb véráldozatok nélkül is meg lehet csinálni.

A klímaalappal kapcsolatban meg azt gondolom, hogy mivel a CO2-kvótából befolyt bevételeket úgyis zöldberuházási célokra kell használni, ehhez a klímaalap még akár segítségül is szolgálhat.

Összességében azt is szeretném tehát elmondani, hogy bár voltak aggályok, a bizottsági ülésünk azonban egyetlen tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta ezt a klímatörvényt. Nagyon bízom benne, hogy nem lesznek módosító indítványok, amelyek ezt a törvényt, ha nem is szétverik, de megakadályozzák, hogy elfogadjuk ebben a ciklusban.

A Fidesz és a KDNP nem ad be módosító indítványt, és támogatjuk, hogy ezt a kerettörvényt még ebben a ciklusban elfogadjuk.

Köszönöm. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai