Készült: 2020.10.29.11:20:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

34. ülésnap, 122. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:00

Felszólalások:  <<  122  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, némi fáziskéséssel, de a digitális korszak az egészségügybe is elérkezett tavaly november 1-jén, amikor létrejött ez a nagy felhő, amelybe minden adatunkat feltöltik, amely az egészségügyi kezelésünkkel kapcsolatos. Ugyanakkor ez az óriási adatbázis, amely létrejön kinek-kinek az egyéni betegútjával, kezelésével kapcsolatban, az abból a szempontból is fontos, hogy az állami és a magánegészségügy elválasztásához egy nagyon fontos adatbázis fog rendelkezésünkre állni, ahol pontosan látjuk a betegutakat, pontosan látjuk azt, hogy melyek azok a helyzetek, amelyek a beteg gyógyításával teljes mértékben indokolhatók, és melyek azok, ahol valamilyen más szempont is belekeveredhetett a rendszerbe.Az állami és magánegészségügy szétválasztásánál egyik fontos szempontunk, hogy ne történjen meg az, ami sokak szerint ma is olykor-olykor gyakorlat, hogy a díjfizetés a magánegészségügyben történik, akár nagy cégek tulajdonában álló rendelőkben vagy máshol, amíg a tényleges kezelés, a tényleges vizsgálat az állami egészségügyben. Vagy ha szövődmény történik, akkor annak a meggyógyítása is az állami egészségügyben közpénzből történik, miközben a különböző díjakat a magánegészségügyben fizették ki. Sok ilyen példa van, ezért is fontos, hogy november 1-jétől, tehát a jövő héttől kezdve a magánszolgáltatók is folyamatosan csatlakoznak a digitális egészségügyhöz. A tavaly novemberi határidőre a közszolgáltatók csatlakoztak hozzá. Ha egypár számot mondhatok önöknek: fekvőbeteg-ellátó intézményekből 110-en regisztráltak, járóbeteg-ellátó különböző szakrendelőkből 260, patikákból 3055, házi orvosokból pedig 6759 praxis regisztrált. Ez azt jelenti, hogy körülbelül tízezren regisztráltak.

A magánszolgáltatók csatlakozása  itt körülbelül 30 ezer szolgáltatóról beszélhetünk összesen  különböző időfázisokban történik. Az első szakaszban 700 magánszolgáltatónak kell a jogszabályok alapján csatlakoznia. A 700 magánszolgáltatóból 448 volt, aki legalább elindított valamit ennél az adminisztratív folyamatnál. Mindösszesen 63 intézmény volt, aki véghez is vitte úgy, hogy jövő héten indul a rendszer elvileg élesben, és bár 40 intézmény rendelkezik akkreditált rendszerrel, amelyben tölthetné fel az adatokat, csak 19-en forgalmaztak eddig adatot. Márpedig az állami rendszerben óriási az adatforgalom, erre képviselő úr is célzott. Naponta 800 ezer és egymillió közötti az elektronikus receptfelírás, és eddig 500 millió, azaz félmilliárd adatforgalom történt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, amely tehát jól működött, és ezt a gigantikus mennyiségi egészségügyi adatot, leleteket, különböző vizsgálati eredményeket, zárójelentéseket, recepteket tartalmazza.

De úgy látszik, hogy a magánszolgáltatók, bár a jogszabály előírná nekik a jövő héttől, nem igazán együttműködőek. Reméljük, nem azért, mert el szeretnék titkolni, hogy valójában, amikor a betegek náluk járnak, milyen kezelésben részesülnek, vagy abból mi az, ami hiányzik és az állami szolgáltatónál történik meg. A betegek abban érdekeltek, hogy akár magánegészségügyi intézménybe, akár állami egészségügyi intézménybe mennek, az egészségükkel, a gyógyításukkal kapcsolatos, a betegségük pillanatnyi fázisával kapcsolatos legfontosabb adatok mindig rendelkezésére álljanak annak a következő kezelő orvosnak, aki majd őket adott esetben egy kórházban meg fogja vizsgálni.

(16.20)

Ezért lényeges, ezért fontos, hogy a magánszolgáltatók is tartsák ezt be. S ezért rendkívül veszélyes, hogy ők ebben a folyamatban nem haladtak így, márpedig az állami intézményeknek, ahogy mondtam, sikerült, és 10 ezer intézmény nagyjából 100 ezer állami felhasználóval, állami intézményi felhasználói személlyel működteti ezt a teret. Abban bízunk, hogy a jövőben átláthatóbbá válik az egészségügy azáltal is, hogy a digitális térben jobban látható, hogy a betegek kezelését milyen úton és módon valósítják meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  122  >>    Ülésnap adatai