Készült: 2020.08.08.14:44:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2009.12.07.), 171. felszólalás
Felszólaló Varga Zoltán (MSZP)
Beosztás önkormányzati miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 1:54


Felszólalások:  Előző  171  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA ZOLTÁN önkormányzati miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! A világszerte tapasztalható éghajlatváltozás és az ezzel társuló emberi felelőtlenség egyre gyakrabban okoz vészhelyzeteket. Az emberi élet fokozottan kiszolgáltatottá válik a természeti csapásoknak. Ezen vészhelyzetek elkerülése és felszámolása ezért állandó szervezett felkészülést igényel az állam részéről.

Magyarországnak a katasztrófák elleni küzdelmet a közép-európai térségben is össze kell hangolnia a környékbeli államokkal. A határokon átterjedő elemi csapások és az azok okozta katasztrófák elhárítása nemzetközi együttműködés keretében a leghatékonyabb, ezért indokolt, hogy Magyarország minél több térségbeli országgal kétoldalú megállapodást kössön. A Macedón Köztársasággal kötött kétoldalú együttműködési megállapodás alapvetően humanitárius célokat szolgál, azaz katasztrófák esetén a felek állampolgárainak megsegítését és a fontos infrastruktúrák helyreállítását.

Az egyezményt a felek Szkopjéban 2009. szeptember 10-én írták alá. A katasztrófák elhárítása feltételezi a gyors reagálást, ezért ez az egyezmény a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a hatályos nemzeti szabályokhoz képest megkönnyíti a felek közötti segítségnyújtáskor a segélycsapatok és a felszerelés határon való átjutását. A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény értelmében az aláírt egyezményt az Országgyűlésnek törvénnyel kell megerősítenie és kihirdetnie.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Hazánk számára fontos a magyar-macedón katasztrófaelhárítási megállapodás megkötése, éppen ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az egyezményt kihirdető törvényjavaslatot fogadják el. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  171  Következő    Ülésnap adatai