Készült: 2021.04.16.03:41:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

287. ülésnap (2006.02.13.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Csapody Miklós (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:19


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! 1992 karácsonya óta működik a Duna Televízió, Antall József időtálló alkotása. Ezt a ciklust az MDF nem zárhatja le másképpen (Zaj, közbeszólások. - Az elnök csenget.), mint hogy a Dunáról és az autonómiáról szóljon. Európa területén 337 nemzeti kisebbség él, több mint százmillió ember. Anyanyelvük, ősi kultúrájuk, közösségi megmaradásuk egyedüli garanciája az autonómia. Szégyen, de igaz, a kollektív kisebbségi jogok az Unióban még ma sincsenek kodifikálva. A szubszidiaritás, az önkormányzatiság és a regionalizmus valóságos keretei azonban - a működő autonómiák - mégis példát adnak az egész világnak; még a kapálózva tiltakozó úgynevezett nemzetállamoknak, az anakronisztikus XIX. századi nacionalizmussal megmérgezett Kelet-Európának is, és az idő a kisebbségeknek dolgozik.

Ezekről a kérdésekről tartottak konferenciát nemrég a Magyar Tudományos Akadémia és a Duna Televízió rendezésében. Cselényi László, a tévé elnöke itt jelentette be az autonómiacsatorna húsvéti elindulását. Olyan ügyről van szó, amelyben nemcsak az írek és a walesiek, az land- és a Faröer-szigetiek, a katalánok értettek egyet, de még a néppárti, szocialista és liberális magyar képviselők is, igaz, hogy nem ebben a parlamentben egyelőre, hanem csak Brüsszelben.

Európai képviselőink mindnyájan értik, miért fontos az autonómia, hiszen tudnak különbséget tenni politikai és kulturális nemzet között. Olyan ügyről van tehát szó, amely végre közös, mert az autonómia és a határon túli magyarok sorsa, az összmagyarság ügye nem lehet pártkérdés. Nem, hiszen a nemzeti ügy nem jobb- és baloldal kérdése. Az autonómiacsatorna egy olyan műholdas (Zaj.) digitális csatorna lesz, amelyik elsőként kapcsolja majd össze Európa kis népeit és kisebbségeit, azokat a sajátosságuk méltóságára büszke regionális közösségeket, amelyek működő autonómiákban élnek. Így lesz a Duna Televízió kisebbségi információs háló, egyben magyar központ Budapesten.

Az autonómiacsatornán nem tudományos kisebbségvédelmi dolgozatokat fognak majd felolvasni, hanem a kis népek mindennapi valóságát mutatják be, a finnországi svédek, a dániai németek, a dél-tiroliak és a többiek életét híradóval és elemzésekkel. Ezért lesz az autonómia a nemzetek közötti párbeszéd segítője is, az etnikai konfliktusok okainak kutatásával és a nemzeti kultúrák bemutatásának csillapító hatásával.

Tisztelt Országgyűlés! Az új kezdeményezéssel a Duna Televízió eredeti hivatását teljesíti be. A Duna TV ezért hungarikum, amelyet védeni, támogatni kell. Nem a színes médiamocsok, nem a médiaszenny a hungarikum, hanem az a vállalkozás, amelyik a feladatát a magyarság érdekében teljesíti. Az autonómiacsatorna ráadásul jól szolgálja a magyar külpolitika mindhárom pillérét, uniós beilleszkedésünk, szomszédsági politikánk és a határon túli magyarok érdekeit is.

Az autonómiacsatorna nemcsak témáját tekintve különbözik számos digitális csatornától, hanem véletlenül még abban is, hogy amíg azokat csak tervezték, ígérték, beharangozták, bejelentették, az autonómiacsatorna meg is valósul. Mégis a Duna TV egyéves költségvetése 8,5 milliárd forint; annyi, mint az ugyancsak közszolgálati Magyar Televízió Részvénytársaság eddigi hiánya. A Duna TV határon túli nézettségére vonatkozóan a kimagasló, frissen mért adatok mindent elárulnak.

Az autonómia azonban sok pénzbe kerül, nemcsak Katalóniában, hanem még egy magyar televíziós csatorna esetében is.

A Magyar Demokrata Fórum ezért azt kéri Magyarország kormányától, hogy másfél milliárd forinttal növelje meg a Duna Televízió támogatását annak érdekében, hogy az autonómia a valóságban is célt érhessen.

Köszönöm, elnök asszony, és figyelemmel várom a kormány válaszát. (Taps az MDF soraiban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai