Készült: 2021.04.22.18:24:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 159. felszólalás
Felszólaló Dr. Csapody Miklós (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  159  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Azt persze, hogy hol a határ, sajnos Trianon óta pontosan tudjuk.

A kérdésem arra vonatkozik, hogy hol van a határa annak a jelenségnek, ami hetek óta tapasztalható a magyar-ukrán határ közúti átkelőhelyein. Erről mi már beszéltünk, és akkor nagyjából egyet is értettünk a teendők megítélésében és az intézkedésekben. A súlyos jelenség lényege közismert, a vám- és pénzügyőrség közleményeivel együtt, a beregsurányi demonstrációban kifejeződött elkeseredett tiltakozásnak az oka az átkelés rendkívüli megnehezedése volt. Korábban a VPOP ezt a madárinfluenza elleni védekezéssel indokolta. Magát a körültekintő védekezést - múltkor is mondtam - magam is helyeslem, ürügyként való felhasználásával azonban nem tudunk egyetérteni. Később aztán megjelent a csempészmotívum.

A hatályos vámszabályok betartásával ugyancsak teljes mértékben egyetértünk, az azonban elfogadhatatlan, hogy a panaszosok szerint egy óra alatt még mindig csak 3-4 gépkocsit engednek át Kárpátaljáról, miközben egyes vámtisztek kávéznak és cigarettáznak. Ez nem vád, ez az érintettek helyszíni tapasztalata, amiről minden híradó beszámolt.

Nade életképek helyett a lényegre térek: a VPOP szóvivője szerint, amióta bevezették a szigorú ellenőrzéseket, a magyar-ukrán határállomásokon megszűnt a várakozás. Azt mondta, hogy miután a csempészek elmaradtak, a családtagok, turisták gyorsan átjuthatnak. Hogy ez mennyiben felel meg a valóságnak, elegendő a sajtó és a televízió híreivel ugyancsak összevetni. A szóvivő korábban azt is elmondta, érdemes volna megnézni, hogy a demonstrálók között mennyi lehet a csempész.

Talán azt is érdemes lehetett volna megnézni, hogy a hírek szerint miért részben új állomány teljesíti a vámszolgálatot - amennyiben ez igaz. De a lényeg, és azt szeretném kérdezni a miniszter úrtól: mikor állhat helyre a normális átkelési rend?

Figyelemmel várom válaszát. (Dr. Csáky András tapsol.)
Felszólalások:  Előző  159  Következő    Ülésnap adatai