Készült: 2021.04.23.09:45:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 6. felszólalás
Felszólaló Dr. Csapody Miklós (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:21


Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Amint a sajtó is hírt adott róla, többen is tiltakoztunk bizonyos rajzfilm miatt, amit a Cool TV sugárzott. Ez a South Parkot másoló, de még a hazai, legpocsékabb tömegfogyasztású médiában is csatornaszintű kis munka a magyar történelem jeles alakjait vonultatja föl, Jáksó László médiagéniusznak, közös nemzeti kincsünknek tárgyhoz illő magyar hangjával. A színes kis rémálom nívóját az is jól jellemzi, hogy a Hungarikum vidám, mégis oly - idézek - “korszerű, bátorö jeleneteiben gróf Széchenyi István a lovaival fajtalankodik. Azt azonban már, hogy Szűz Máriát pornófilmhősnőként szerepeltetik, akin a vatikáni pápai gárda tagjai töltik kedvüket, ez már sajnos ugyanaz a fajta jókedvű provokáció, mint amilyen nemrég az a rádiós szöveg volt, amelyik a keresztények kiirtására szólított föl. Természetesen az sem volt kirekesztő, sem pedig gyűlöletkeltő, csupán humoros volt, keresztény magyar állampolgárok milliói jólesőt nevettek rajta.

Hiába nem számít, ez az olcsó játék már olyan bőszítően primitív és alantas nívótlanság, mi több, beteges aljasság, amit nemcsak a hívő emberek, de senki sem köteles eltűrni, még a médiaszabadság szent nevében sem. Ez ugyanis nem a fölvilágosult szabadság, hanem az agresszív tisztátalanságnak az üzenete. Az ilyen, úgynevezett korszerű nemzettudat-formálás nem valami sajátos radikális, ironikus, művészi történelemértelmezés, hanem csak primitív szégyen. A tehetségtelenségnek különben számtalan más útja is van, különösen pályázattal, de nem kell minden szennyet képernyőre vinni, elég, ha csak kifizetik.

Nos, hogyan vélekedik a kormányzat erről? Fellép-e ez ellen a kulturális minisztérium? Ezt a kérdést azért kell föltennem, mert amikor tavaly ősszel, az ugyancsak a Cool TV-ben sugárzott egyik adásban egy idősebb férfi barát, úgymond, egy 17 éves fiút vezetett be a homoszexualitás oly népszerű örömeibe, akkor a panaszbizottság a tiltakozókat elutasította, az indokuk az volt, hogy nincs semmi probléma, mert a műsorszolgáltató a törvényi előírásoknak eleget tett.

Tisztelettel kérem itt is, hogy a megtűrt deviancia ne legyen nemzeti norma, mert hogyha valamit, akkor az oly nagyon megszeretett garanciatörvénynek azt is tartalmaznia kell, hogy minden, ami némelyeknek kívánatos, a többieknek kötelező. A kérdést azért kell föltennem, mert a Szűz Máriát pornószínésznőként beállító rajzfilm most folyó ügyében hasonló tárgyilagosságra számíthatunk. Miért? Mert, idézem: “A csatorna illetékesei nem tartanak attól, hogy letiltják a műsort, mivel ők - úgymond - betartják a jogszabályokat.ö

A múlt csütörtökön pedig megjött a turul, a nemsokára lezárandó Szabadság híd és az SZDSZ közös kedvenc jelképe is. A mítoszi madár jó vastagon ráplöttyintett a térképre, ez lett a térképen a rajzfilmben Magyarország. Ez a turul persze körültekintő volt, és óvatosan jelölte meg a Kárpát-medencét, nehogy bárki is a szomszéd népek nemzeti érzékenységére hivatkozhasson. Aztán jött még Szent István és Mátyás király is, a jelenet végén pedig a Magyarok Nagyasszonya zuhant le széttárt ágyékkal, a magyar ifjúság épülésére. Talán erre kéne hogy figyeljen Magyar Bálint is.

Tisztelt Országgyűlés! Miféle ország az, ahol a jogszabályok állítólag megvédik a vallásos embereket is, hogy ne beszéljünk Európa kétezer éves keresztény kultúrájáról?! Csakhogy úgy látszik, nem jó helyen védik meg, mert a média az egészen más, ott mindent lehet, mert a művész szabadságának nem lehet korlátot szabni. Ma bizonyos médiacsatornák bizonyos adásai joggal viselik a “csatornaö nevet, csakhogy a szó latin “kloákaö értelmében.

Mégis mit mond az ügyben a kulturális minisztérium? Ugye nem azt, hogy az erkölcsrombolás nézettsége kicsi, és ha kevesen eszik a csirkét, akkor a madárinfluenzát sem kapják el annyian, ahányan megnézik a híradókat? Ugye nem az lesz a válasz, tisztelt államtitkár úr, hogy ez nem a minisztérium hatásköre, mert ott van az ORTT, az majd elintézi? Nekik lehet, de nekünk semmiképpen sem fér bele, ahogy mondani szokták.

Köszönöm a figyelmet, és várom a kormány válaszát. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai