Készült: 2020.06.05.15:32:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

32. ülésnap (2002.11.12.), 386. felszólalás
Felszólaló Hagyó Miklós (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Területfejlesztési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  386  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HAGYÓ MIKLÓS, a területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A foglalkoztatáspolitika a Medgyessy-kormány programjának kiemelt eleme, mert az jelentős mértékben befolyásolja az ország társadalmi-gazdasági helyzetének fejlődését. A T/1202. számú törvényjavaslat azonban nemcsak foglalkoztatáspolitikai, hanem területfejlesztési szempontból is fontos, hiszen 2003. július 1-jétől bevezetésre kerül az álláskeresést ösztönző juttatások rendszere, azzal a céllal, hogy a munkanélküli-járadékot kimerítő állástalanokat még inkább érdekeltté tegye az álláskeresésben és a munkaügyi központtal történő együttműködésben.

Az új ösztönző így segítséget nyújt a nagyobb eséllyel történő elhelyezkedésben, és ez különösen azokon a hátrányos helyzetű területeken lesz meghatározó, ahol a szociális problémák még halmozottabbak, mint az ilyen gondokkal nem küzdő, gazdaságilag fejlettebb térségekben. Ezért kiemelten fontos a törvényjavaslat azon rendelkezése, amely a 45 évnél idősebb, valamint a roma származású munkavállalók elhelyezkedését kormányzati eszközökkel is segíti.

A törvénymódosítás célja az is, hogy a kormány második száznapos programjában szereplő, az édesapák számára a gyermekük születése esetén biztosítandó munkaidő-kedvezmény szabályait törvénybe iktassa - ezzel szintén igazodunk az Európai Unióban alkalmazott gyakorlathoz. A kedvezménnyel a családok egységének szorosabbá tétele, a harmonikusabb szülő-gyermek kapcsolat megalapozása is törvényi segítséget kap.

Mindezeket figyelembe véve a területfejlesztési bizottság a T/1202. számú törvényjavaslatot általános vitára egyhangúlag alkalmasnak találta.

Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  386  Következő    Ülésnap adatai