Készült: 2020.09.22.10:53:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

192. ülésnap (2012.05.21.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Kálmán (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:17


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A sajtó arról értesített bennünket, hogy az abortusztabletta forgalombahozatali engedélyt kap Magyarországon. Volt olyan sajtóbeszámoló, amelyik órára megmondta, hogy mikor fogja az engedélyt megkapni.

Leszögezem: a Kereszténydemokrata Néppárt az abortusz minden formáját elutasítja. Elutasította azt, amikor ellenzékben volt, és elutasítja akkor is, amikor a Fidesz-KDNP frakciószövetségének tagja. Magyarországon 100 élve születésre 43 abortusz jut. Ezzel szemben az Európai Uniót alapító országokban az abortuszok száma 100 élve szülésre 7-15 között változik, Belgiumban például 8. Maga ez az adat olyan mértékben megdöbbentő, amelyik minden embert meg kell rázzon ebben az országban.

A abortusztablettát a Nőgyógyászati Kollégium először 2005-ben tárgyalta, és a terhességmegszakításra, helyesebben egy nő koncepció utáni állapotának, a magzat életének a megszüntetésére alkalmas módszernek tartotta. Azért hangsúlyozom, hogy az élet megszüntetésére, mert mi mindig életellenesnek tartottuk a beavatkozást. 2011-ben Magyarországon 38 ezer művi terhességmegszakítást végeztek. Felmerül, hogy az abortusztabletta egyáltalán gyógyszer-e; kielégíti-e azokat a kritériumokat, amelyek a gyógyszerre vonatkoznak? Hozzá kell tennem, hogy lehet minősíteni esetleg orvosi eljárásnak, de gyógyszernek semmiféleképpen nem.

A forgalombahozatali engedély egy olyan lehetőséget teremt az orvosok számára, amikor is gyakorlatilag kilépnek abból a folyamatból, amit az abortusz jelentett számukra. Vagyis az összes terhét az abortusznak az adott nőre ruházzák át, hiszen neki kell magának bevenni a tablettát, két alkalommal. A második alkalommal 4-5 napig, de akár hetekig tartó vérzés következményével szakad meg az anya és a gyermek kapcsolata, és kiürül a méh, de nem biztos, hogy százszázalékosan. Ezt ultrahanggal lehet ellenőrizni, és utána, hogyha nem tökéletes a kiürülés, akkor eszközös beavatkozást kell végezni, tehát ugyanúgy, mint az abortusznál.

(13.10)

Nem is veszélytelen eljárás; pszichésen sokkal terhelőbb egy nőnek, mint az eddigi eljárás, amely viszonylag egy nap alatt, röviden lezajlott. Hozzáteszem, hogy mindig is, most is az előző eljárást is elítélendőnek tartom. Egy tabletta 70 euró, és a beavatkozás ma Magyarországon 90-100 ezer forintra tehető.

Azt is el kell mondanom, hogy nem minden egyes európai uniós tagállam ért egyet magával az abortusztabletta alkalmazásával. Vitatható az, hogy ez a nők önrendelkezési joga körébe tartozik, mindig azzal szoktuk támadni; azt támadják, aki egész életében nőkkel dolgozott, és a legmélyebben tisztelte a nőket. Egy közös kapcsolatnak, ami egy férfi és nő között van, minden terhét az abortusz alkalmával a nőre helyezzük át. Hogy nevezhetjük ezt annak, hogy ez maga a teljes szabadság? Ez abszolút nem a teljes szabadság! Nem beszélve arról, hogy ha az alkotmányt mérlegeljük, a jelenlegi alkotmányunkat, akkor joggal kérhetjük az egészségügyi államtitkárságot, hogy az Alkotmánybíróságtól kérjen jogértelmezést az abortusztabletta alkalmazásával kapcsolatosan, kérjen jogértelmezést, hogy ez a beavatkozás Magyarországon végrehajtható-e vagy nem.

Azt gondolom (Az elnök csenget.), befejezve ezt, és megköszönve a lehetőséget, hogy hozzászólhattam, én felkérem az államtitkárságot, hogy az abortusztabletta Magyarországon ne kerüljön bevezetésre. (Taps a kormánypárti sorokból. - Nyakó István tapsol.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai