Készült: 2021.05.17.14:58:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 89. felszólalás
Felszólaló Lengyel Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:52


Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LENGYEL ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kívülállónak nehéz eldönteni, hogy valójában hol van az igazság. (Zaj. - Az elnök csenget.) Elég-e, ha valaki egyik reggel rózsadombi luxusvillájában ébredve, uszodájában magára kapja piros fürdőköpenyét, liftjével fölsiet panorámás ablakához, és letekint a magyar vidékre, majd megállapítja, hogy az virul? Egy pillanatra elbátortalanodik, és elkezdi számolni osztalékait és jövedelmeit, majd hirtelen megint letekint a magyar viruló vidékre, és a gondolatok tovább keveregnek fejében. Keveredik az osztás az eladással, a támogatás a jövedelemmel, és lassan annyira belendül, hogy a hivatali és minisztériumi dolgozók fizetését is a gazdáknak osztaná. De csak osztaná, mert hatalma idáig már nem terjed, de azért mondja, rendületlenül mondja, hogy a hivatali dolgozók fizetése, a minisztériumi autó benzinszámlája - és még sorolhatnánk a költségeket - mind-mind a gazdák támogatása. És fantáziája tovább szárnyal, a siker tovább folytatódik, és most már a gazdák által megtermelt termény ára is támogatás, amit neki kell köszönni, mert ő tehetséges, és mert ő lendületes. (Folyamatos zaj. - Közbeszólások az MSZP soraiból.)

Miközben a miniszterelnök minden héten a dübörgő gazdaságról, a sikeres Magyarországról és a viruló magyar vidékről beszél, aközben lent vidéken reggelente arra ébred a gazda, aki agrár-környezetgazdálkodási támogatásra pályázott, hogy pont az ő számláján még mindig nincs ott a pénz. A Hernád-völgyi gazdák is reménykedve nézik reggelente a számlájukat, hátha megérkezett már a megígért kártalanítás. Az ország egy másik vidékén a tejtermelő gazda arra ébred, hogy postaládájában ott lapul a tejkvótát visszavonó határozat. A kukoricát termelő gazda ébredve azt is látja, hogy a kukorica 20 százaléka még nincs betakarítva, néhol hó lepi, és az aratás is lassú, nincs elég vagon a termény kiszállításához, de gondolja magában: ha nála nem is, máshol biztos virul a magyar vidék. Így okoskodik a gyümölcstermelő is, mert hisz neki idén sem érte meg leszedni a gyümölcsöt, de máshol biztos virul a vidék.

Tisztelt Miniszter Úr! Ezek után felmerül bennünk a kérdés: hol is virul a magyar falu és a magyar vidék? Mikor lesz minden gazdának kifizetve a régóta esedékes támogatás? Mikor kapják meg a károsultak a beígért kártalanítást, kvóta nélkül hogy termelhet a tejtermelő? Biztosan lesz-e tároló minden szem termésnek az aratás végeztével, akkor is, ha a kiszállítás ilyen lassú marad? Mikor lesz nyertese a gyümölcstermelő az uniós csatlakozásnak, ahogy azt önök állították?

Várom, és a termelők tömege várja válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai