Készült: 2021.05.17.10:50:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 430. felszólalás
Felszólaló Bán Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:41


Felszólalások:  Előző  430  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁN IMRE (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy egy ilyen koncepció esetében már többször megfogalmazódott az ezzel kapcsolatos kritika, de azért egy koncepciónak a koncepcionális jellegét is hangsúlyozni kell, tehát mindig vigyázni kell a konkrétum és a stratégiai célkitűzések közötti arány megtartására.

Az előttem szólók felvetésében nagyon sok minden volt, én három kérdésre szeretnék kitérni, az egyik a regionális önkormányzatok kérdése. Balsai képviselőtársam az előbb említette azt, hogy a regionális önkormányzatok létrehozása nem a területfejlesztési politika feladata. Ebben sok igazság van, de a területfejlesztési politika kifejezetten tudja katalizálni ezt a folyamatot, mint ahogy az elmúlt időszakban ez tapasztalható is volt.

Azt gondolom, hogy abban az esetben, miután az ellenzék részéről sem érzek jelentős ellenállást a regionális önkormányzatok létrehozásával kapcsolatosan, ezért semmi sem akadályozza meg, hogy minél hamarabb négypárti megbeszélést kelljék kezdeményeznünk azzal kapcsolatosan, hogy mégis együtt hogyan képzeljük el a regionális önkormányzatok kialakítását. Kár késlekedni! És itt kapcsolódnék Mikes képviselőtársam felszólalásához is, aki nehezményezte a megyék hosszú távon történő integrálódását, mert így szerepel pontosan az anyag a régióknál.

(2.00)

Azt gondolom, hogy a regionális önkormányzatok kialakításával kapcsolatos többpárti vita esetében, komoly szakmai vita esetében ebben a kérdéskörben a megyék hosszú távú szerepét is szerintem tisztázni lehet.

A fejlesztési pólusokkal kapcsolatosan tudom, hogy némi zavart jelenthet, hogy a két anyagban is vannak átfedések, de azért nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a fejlesztési pólusokra vonatkozó elképzelések elválaszthatatlanok az elkészítendő regionális operatív programoktól, illetve a már folyamatban lévő ágazati operatív programoktól. Ezeket a programokat együttesen kell kezelni, együttesen kell globálisan nézni őket, és akkor lehet gyakorlatilag az egymás közötti viszony alapján megállapítani, hogy gyakorlatilag melyik milyen célt szolgál.

A harmadik kérdéskör az, és itt visszakapcsolódnék az előző véleményhez, nevezetesen, hogy sok általánosságot tartalmaz; megerősödött régiók lesznek, megerősödött megyék, megerősödtek az intézményrendszer elemei. Nyilvánvalóan az intézményrendszer nemcsak a koncepció előkészítésében játszott nagyon fontos szerepet - és nem győzöm hangsúlyozni, hogy nagyon széles körű, nagyon hosszú egyeztetés eredményeképpen jött létre -  hanem nyilván a koncepcióban megfogalmazott célok konkretizálásával, azok végrehajtásának ellenőrzésében, monitoringozásában is komoly szerepet fognak játszani.

Ebből következik az is, hogy ami most még általánosnak tűnik, az majd később a regionális operatív programokban, az ágazati programokban, illetve a fejlesztési pólusokban készülő tervekben fog megvalósulni. Azt hiszem, hogy az eddig elhangzott érvek akár az ellenzék részéről - és mint mezei képviselő nyugodtan mondhatom, biztos vagyok benne, hogy a kormányzat részéről is - teljes egészében nyitottak leszünk minden olyan jellegű ellenzéki javaslat befogadására, ami lehetővé teszi, hogy ez a koncepció minél nagyobb támogatottságot kapjon a parlamenti elfogadás során, és azt kérem az ellenzéki képviselőtársaimtól, hogy amennyiben benyújtják ezeket a módosító indítványokat, akkor ők is nyitottan közeledjenek akár az ellenérvekre, akár az esetleg árnyaltabb megfogalmazásokra.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  430  Következő    Ülésnap adatai