Készült: 2021.05.18.06:15:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 41. felszólalás
Felszólaló Dr. Vitányi István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  41  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VITÁNYI ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! (Az elnök csenget.) A Medgyessy-Gyurcsány-kormány 2002-től nagy bátorságról tett tanúbizonyságot akkor, amikor az illetékeket minden évben drasztikusan emelte.

Hogy csak néhány példát említsek: illetékköteles lett az értékpapír; nőtt az államigazgatási fellebbezés illetéke, a házassági bontóper illetéke 20 százalékkal; az rt.-k és kft.-k cégbejegyzése 25 százalékkal; a törzskönyvkiadás illetéke 50 százalékkal; az útlevél kiadása 50 százalékkal; a 10 évre érvényes útlevél kiadása 75 százalékkal; a forgalmi engedély kiadása 50 százalékkal; a vállalkozói igazolvány kiadása 50 százalékkal; az üzlet működési engedélye 100 százalékkal; és ez év január 1-jétől a termőföldvásárlás illetéke 400 százalékkal nőtt, arra való tekintettel, hogy a 2,5 százalékos kedvezményt 10 százalékra emelték.

Ezekkel az illetékemelkedésekkel szemben a kormány mindig lesöpörte az asztalról azokat a javaslatokat, amelyek a lakosság illetékterhei mérséklése irányába hatottak volna. Ilyen volt az a javaslatunk, amikor a lakásvásárlási illeték mértékét csökkentettük volna, nevezetesen, az eddig 4 millió forint értékhatárig fizetett 2 százalékos illetékhatárt 8 millió forintra emeltük volna fel, hiszen ez 1994-ben került megállapításra. Tehát akkor még 4 millió forintért egy lakótelepi lakást lehetett vásárolni, ma már 8 millió forint alatt lakótelepi lakást sem lehet vásárolni, vidéken sem, tehát ezzel a kispénzű embereket juttattuk volna előnyhöz.

Mindezekre tekintettel a Fidesz-frakció nevében mi támogatjuk az MDF indítványát az öröklési illeték eltörlésének tárgysorozatba-vételére vonatkozóan.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  41  Következő    Ülésnap adatai