Készült: 2021.05.15.09:34:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 326. felszólalás
Felszólaló Font Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:31


Felszólalások:  Előző  326  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A 12. módosító indítványhoz szeretnék hozzászólni. Ezzel kapcsolatosan megint visszább kell egyet lépni. Az általános vitán ismerték fel szocialista képviselőtársaim is, hogy a Pénzügyminisztérium beterjesztésére az utolsó pillanatban az adótörvényeknél koherenciaindítványt színlelve - mert jogilag nem volt az - kiszavazták azt a pontot, hogy a bortételek adóraktárból való elindítása előtt a kísérőokmányok egyik példányát a kiindulás előtt el kelljen küldeni e-mailen vagy faxon a vámhatósághoz, ezzel le lehetne zárni a számlázatlan borok forgalmát.

Mert mekkora is ez a számlázatlan borforgalom? Ezt minden évben elmondom, a kormány mindig csitít, hogy nincs akkora összeg. Most egy nagyon látványos adatot szeretnék elmondani. 4 millió hektoliter borforgalom után 2004-ben 1,6 milliárd forint került befizetésre. Mennyinek is kellett volna lennie a 4 milliárdos borforgalom után a 8 forint jövedéki adónál? 3,2 milliárd forintnak. Mennyi jött be? 1,6 milliárd forint. Akkor mennyi a számlázatlan borforgalom egy évben Magyarországon? 50 százalék. Ezt magyarázom már több éve, és azt is, hogy a cukorkérdéshez és a zárjegykérdéshez kellett volna hozzányúlni. Pont ehhez a kettőhöz nem akarnak hozzányúlni.

Ezek után, miután még kiszavaztatták önökkel - mert mi nem szavaztuk ki -  hogy a bizonylatokat időben el kelljen küldeni a vámhatóságnak, megpróbálják az Országos Borminősítő Intézetre ráruházni azt a hatósági ellenőrzési feladatot, amit egyébként a VPOP sem bír mint fegyveres “erőszakszervezetö - idézőjelbe tettem az erőszakszervezetet -  ő maga sem tudott elvégezni, pedig aztán titkosszolgálati eszközöktől kezdve mindent használhattak a vámos kollégák.

A most benyújtott törvénymódosításnál azt javasolják, hogy az OBI majd bizonyos tételek minősítése esetén mindig legyen ott a gazda pincéjében a mintavételezésnél, hogy ezzel biztosítsuk, hogy valódi bor és az ott látott mennyiségű bor után teszik a mintát az asztalra és küldik el az OBI-hoz.

(21.10)

Azonban én a kezdetektől fogva nem értettem egyet azzal, hogy a mintavételezés kötelezőségét és a jelen lévő OBI-szakemberek ottlétét a vizsgálandó tétel mennyiségéhez kötik. Itt - meglepetésemre - Karakas János képviselőtársam indítványát támogatja a kormány, amely azt mondja ki, hogy csak az 500 hektoliter feletti bormennyiségből vett minta esetében kell az OBI-szakembereknek jelen lenni. Kérdezem én, hogy miért. Meg tetszettek nézni, hogy 500 hektós tételt egyáltalán obiztat-e ma Magyarországon valaki? Elárulom önöknek, nem. Karakas János mondta az előbb, hogy 100 hektós és az alatti, 200 és 100 hektó közötti a legtöbb tétel, amit obiztatnak, és attól lefelé.

Tehát teljesen értelmetlen egy ilyet beletenni, hogy 500 hektoliter feletti tétel obiztatásánál kell az OBI-ellenőrnek jelen lennie, mert Magyarországon nem lesz olyan, aki 500 hektós tételt egyben szeretne az Országos Borminősítő Intézethez laboratóriumi mintának küldeni. Ezért, mint ahogyan a 12. számú indítványomban mertem javaslatot tenni, ha már önök tényleg az OBI-ra szeretnék ruházni azt a feladatot, amit a VPOP sem tudott elvégezni, úgyhogy kétkedem abban, hogy az OBI el tudná látni ezt a feladatot - sajnos kétkedem -, akkor egyáltalán ne legyen tételhatár. Bárki megy az OBI-hoz minősíttetni, a mintavételezés esetében legyen ott az OBI-felügyelő. Rendben van, játsszuk szigorúan ezt a szabályt! Nem ám úgy, hogy a kicsik, meg azok, akik nagy minőségű borokat, csak 40 hektó mintát adtak, azoknak nem kell, aki meg 100 meg 200 meg 500, azoknak meg kelljen! Ez nem fair, ez diszkriminatív eljárás!

Viszont hozzátettem a módosító indítványomban - a 12-esben ezt lehet olvasni -, hogy amennyiben a tulajdonos bejelenti a mintázási időpontot, ahhoz képest az OBI-szakembernek 48 órán belül meg kell jelennie. Nyilvánvaló, hiszen ez egy tervezhető időpont, és nem tehetjük ki annak a kétségnek a gazdálkodót, hogy ő ugyan már régen szeretné levenni a mintát a meghatározott tárolóedényekből, de az OBI-szakember bejelentette, hogy majd 15 nap múlva fog csak megjelenni, és addig a teljes láncolat áll, piacvesztésnek és mindennek a következményével, hiszen nem forgalmazhatja a bort.

Tehát nagyon javasolom, fontolják meg újra a 12. pont alatti indítványomat, amelyben azt javasolom, hogy ha önök már egyszer kitalálták, hogy az OBI szakemberének jelen kell lenni a mintavételnél, akkor minden tétel mintánál legyen ott. Rendben, hiszen kap 40 százalékot ebből az adófajtából, legyen szíves akkor azt a szakembergárdát felállítani, amellyel ezt a feladatot el tudja látni. De ha az OBI szakembere a bejelentéstől számítva 48 órán belül nem jelenik meg, akkor a tulajdonos saját felelősségére vehessen mintát. Ezzel szemben önök egyelőre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) - számomra érthetetlen módon - Karakas János diszkriminatív javaslatát fogadták el, csak az 500 hektoliter feletti bormennyiség esetében javasolják az OBI-szakember jelenlétét.

Elárulom, 2006-tól nem lesz 500 hektó vagy afeletti mintázás Magyarországon, esetleg 499, olyan lesz.

Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  326  Következő    Ülésnap adatai