Készült: 2021.05.13.04:58:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 300. felszólalás
Felszólaló Dr. Németh Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  300  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NÉMETH IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Úgy gondolom, hogy néhány kérdést tisztázni kell.

Amit Járvás képviselő úr felvetett, megmondom, nem is értem ezt a problémát. Mert abban az esetben, tisztelt képviselő úr (Demeter Ervin közbeszól.), hogyha egy állami gazdaság privatizációra került, akkor - ön is nagyon jól tudja - a termőföldet továbbra is az államtól bérli. Tehát ilyen esetben nem tudom, ön milyen termőföldeladásról beszél, amikor termőföldet az állam nevében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet adhat el, maga a privatizált állami gazdaság nem. Persze, ha ön arra a területre gondolt, amely kivett területként telepi terület, és megszűnő állattartás következtében eladhatóvá válik, hát ez a vagyonnak a része, természetesen a tulajdonos hoz ilyen típusú döntéseket. A javaslattal éppen azt szeretnénk elérni, hogy ne kelljen kiüríteni az állattartó telepet, ne csak a növénytermesztésben lássák a jövedelemszerzés lehetőségét, hanem tartsák meg az állatokat, és akkor lesz, ami elfogyasztja azt a felesleges gabonát, ami most a raktárakban van.

Ugyanígy Lengyel képviselő úr felvetését sem értem, mert nyilvánvaló, hogy ha egy társasági formában működő állattartó telep mellett van egy bérlemény, ha a társaságot adják el, akkor a jogutód a bérletet továbbviheti, és ennek megfelelően bérli. Nem tudom, hogy ebben milyen kifogást lehet keresni.

Azokat a kételyeiket pedig, amelyek itt esetleges spekulatív szerzésekre vonatkoznak, azok a módosító javaslatok, amelyek az állattartó telep nagyságához normatívan szükséges termőföld meghatározására vonatkoznak, egyértelműen kizárják, tehát ilyen aggályuk nem kell hogy legyen.

Köszönöm a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  300  Következő    Ülésnap adatai