Készült: 2021.05.13.11:09:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 294. felszólalás
Felszólaló Dr. Németh Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  294  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NÉMETH IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Meglepődve hallgatom itt az ellenzéki képviselők felvetéseit, főleg az olyan megjegyzéseket, hogy az előterjesztés az ágazat érdekei ellen van. Úgy gondolom, hogy ha képviselőtársaim is le tudnák vetni az ideológiai görcseiket, akkor belátnák azt, hogy a főágazatok Magyarországon egyensúlyi szempontból nagyon komoly problémákkal küzdenek. Az európai uniós támogatás a szántóföldi növénytermesztést ösztönzi, kedvezőtlen az állattartó telepek számára, ezért az állatlétszám fogy. Nyilvánvalóan amiatt is fogy, tisztelt képviselőtársaim, mert a támogatás takarmánytermő terület után jár, ami nagyon sok állattartónak nincs, tehát támogatáshoz sem juthat. Nem beszélve arról az európai uniós előírásról, hogy a trágyát valahová el kell helyezni, márpedig ezt vagy feldolgozza valaki drága technológiával, vagy pedig a szántóföldre meghatározott időben kijuttathatja.

Önök, képviselőtársaim, ez ellen szólnak, tehát nem szólnak más ellen, mint a magyar állattartók ellen. Leszűkítik bizonyos társas gazdaságok ügyére, üzemeket emlegetnek, holott jól tudjuk, hogy Európában, Dániában csak üzemek vásárolhatnak termőföldet, és üzemek közt mozog a termőföld, ezt nem veszik figyelembe Nyugat-Európában; de ugyanígy ellene vannak az egyéni állattartók, a családi állattartók normális gazdálkodási feltételei kialakításának. Ez elfogadhatatlan. Azt javaslom, az ideológiai görcseiket vessék le. Ha valamit szeretnénk tenni az ágazati egyensúly helyreállítása érdekében, minden pozitív javaslatot el lehet fogadni. Magam is azt mondom nyilvánvalóan, hogy egy állattartó telep annak arányában szerezhessen takarmánytermő területet vagy egyéb területet, ahova a trágyát elhelyezi, amilyen nagyságrendű az a tevékenység.

Az Agrárgazdasági Tanács véleményét senki nem kérte ki, de ha ön figyelmesen elolvassa az éves állásfoglalását, a leghangsúlyosabban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a főágazatok arányainak helyreállításáért száll síkra.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  294  Következő    Ülésnap adatai