Készült: 2021.05.15.13:01:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 274. felszólalás
Felszólaló Font Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:47


Felszólalások:  Előző  274  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A Tállai András nevével jelzett áfatörvény-módosításnak szerintem az előélete, jelenlegi élete - és tartok tőle: utóélete is - tökéletesen jelzi a Szocialista Párt magatartását adókérdéshez és az Unió-irányelvű kérdésekhez is.

Adókérdés, mert önök találták azt ki, hogy cégeknek, vállalkozásoknak az általuk használt telefonköltség áfatartalmát csak részben lehessen visszaigényelni, s először egy 30 százalékos résszel kurtították meg a vállalkozókat. Kérdezem én persze, hogy hol is van az a kérdés és emögött a válasz, hogy vajon hányszor emeltek önök adót. Mert igaz, hogy az áfa egy ismert adófajta, csak azt megtiltani törvényi szinten, hogy nem igényelhető vissza teljes mértékben az áfa, ez természetesen annak a vállalkozásnak terhelést jelent, történetesen adóterhelést az áfa tekintetében.

De amint említettem, e törvény benyújtása jellemző életet mutat a szocialista frakcióra, hiszen a kormányt és a frakció tevékenységét az Európai Unió több alkalommal már kifogásolta, és emlékszünk rá, ugyanezen adótörvények kapcsán most ősszel nagy kapkodva módosítaniuk kellett négyszer egymás után a kormány által benyújtott regisztrációsadó-törvényt a gépjárművekre, merthogy annak módját, fajtáját az Unió megkifogásolta. Aztán igazi szocialista huszárvágással ezt úgy sikerült módosítani, hogy 270 százalékkal fölemelték az adófajta mértékét, majd ebből az Unió előírásainak megfelelően néminemű csökkentést is eszközöltek. De ugyancsak vesztesként kell megítélnünk a kormány és a szocialista frakció tevékenységét a termékdíj kapcsán, ami a regisztrációs adóról szóló kifogásolás után mintegy két héttel következett be. Elmondták, hogy a termékdíj önök által megszavazott változata szintén nem felel meg az uniós előírásoknak.

Aztán itt van az azóta sem lezárult vita, az áfaarányosítás kérdése, amelyben önök 2004-ben kitalálták, hogy az Uniótól és a magyar költségvetésből támogatás címén kapott beruházási pénzek, e beruházások áfáját nem lehet teljes egészében visszaigényelni, csak annyi részben, amennyi önrésze volt a beruházónak; a támogatási rész után az áfát nem igényelhetik vissza. Hihetetlen mértékű terhelést okoztak ezzel természetesen a vállalkozóknak. Természetes, hogy ez is egy tipikus burkolt adóemelés, hiszen egy létező adófajtához, annak visszaigényléséhez nem engedték hozzájutni a vállalkozót.

Mi történt ezzel is? Látták a Spanyolországra vonatkozó ítéletet, és észrevették, hogy Spanyolország ugyanazt a hibát követte el, mint Magyarország, ezért gyorsan az adótörvényekben az utolsó pillanatban kikorrigálták, hogy 2006. január 1-jétől most már minden támogatási pénzen megvalósult beruházás után az áfát vissza lehet igényelni.

Igen, csak van egy kis bökkenő, és mondtam, hogy csak részben értünk a folyamat végére: nem rendelkeznek a 2004-2005. évben ki nem fizetett áfák tartalmáról, hogy azt mikor tetszenek majd visszaadni ezen gazdálkodóknak. Tartok tőle, hogy egy komoly, nagy összeget igénylő cég próbapert fog indítani a magyar állam ellen, azt majd meg fogja nyerni - ez száz százalék -, és ami fájdalom: ezt már nem önöknek, valószínűleg a következő kormánynak kell majd valahogy kigazdálkodnia a költségvetésből. A fájdalmat arra mondtam, hogy ez várhatóan a mi elképzelésünk szerint lesz, azaz Fidesz-kormány lesz.

 

(Az elnöki széket dr. Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Természetesen megtesszük, mert most jön a nagy kérdés, hogy tulajdonképpen kik is a barátai a vállalkozóknak. Vajon azok-e, akik folyamatosan, az Unió intelmei ellenére burkolt vagy nyílt adóemelést folytatnak a vállalkozók ellen, vagy pedig azok-e, mint például a Fidesz padsoraiban Tállai András, aki észreveszi, hogy kérem szépen, itt egy Unió-ellenes törvényt tetszettek elfogadni, pontosabban kiszavazni az utolsó, úgynevezett koherenciaindítványnak nevezett sorból - az is szabálytalan volt, de spongyát rá -, és ezek után önök megpróbálják még azt a törvénymódosítást is megakadályozni a parlamentbe kerüléssel majd nagy nehezen napirendrevétellel, ami egyébként a vállalkozók jogos érdekében történik: az áfa visszaigénylése.

Persze nem tudjuk visszaállítani a 2004 előtti időszakot, amikor önök már véleményem szerint erkölcstelenül nem engedik, hogy a telefonhasználat áfatartalmának teljes összegét visszaigényeljék, csak 30 százalékot, de ezt önök megfejelték: fölemelték 50 százalékos tiltással. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Na, ezt most már kimondta az Unió, hogy ilyet nem lehet. Tállai András próbál önökön segíteni. Kíváncsian várnánk a szocialista frakció vélekedését, hogy tényleg egyetért-e az Unióval, ez esetben Tállai Andrással.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  274  Következő    Ülésnap adatai