Készült: 2021.05.12.22:14:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 211. felszólalás
Felszólaló Dr. Pap János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:52


Felszólalások:  Előző  211  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy levéllel keresett meg egy talaj- és növényvizsgálatokkal foglalkozó labor, és sérelmezi azt, hogy a mintegy 40 laborból álló laborhálózat magyarországi képviselője akkreditáltatta a laborjukat nemcsak magyar, hanem külföldi, elsősorban EU-s országok vizsgálatára is.

Azonban a hatályos áfatörvények alapján kötelesek az áfát a nemzetközi adószámmal rendelkező ügyfeleik részére is felszámítani, ami, mint írják, versenyhátrányt jelent számukra. Hiszen szemben az EU tagállamai között elfogadott gyakorlattal, áraik így 15, illetve 25 százalékos áfával magasabbak, és a partnerek nem kívánják azt az egy évet kivárni, amikor is visszaigényelhetik az áfát. Így nem tudnak úgy élni, mint az összes többi cég, hogy nettó értéken számolnának el. Ők viszont, ha szolgáltatást végeznek kifelé, akkor áfamentesen számláznak nekik.

Tisztelt Államtitkár Úr! A levél ön előtt ismert, ezért a következőket szeretném öntől megkérdezni. Miért kell a nemzetközi adószámmal rendelkezők számára az áfát felszámítani? Ha később az áfa visszaigényelhető, akkor mi értelme a bürokratikus akadékoskodásnak? Nem gondolja, hogy elveszhet egy fontos szolgáltatás, ha máshol nem kell egy évet várni az áfa visszaigénylésére?

Ezen a téren vajon miért nem törekszünk a jogszabályok harmonizációjára? Miért nem tartozik ez a szolgáltatás is a külföldön teljesítettek közé, mint oly sok más szolgáltatás? Mit kíván tenni, hogy az Európai Unión belül ne kerüljünk hátrányba más országok rugalmasabb áfagyakorlata miatt? Megéri-e vajon az áfa visszatartása azzal szemben, amennyi üzlet ugrik ezen rossznak nevezhető szabályozás miatt?

Köszönöm szépen, és várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  211  Következő    Ülésnap adatai