Készült: 2021.05.13.10:37:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 195. felszólalás
Felszólaló Dr. Garai István Levente (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hónapokban több alkalommal került terítékre a kunszállási autópálya-lehajtó megépítésének ügye. Egyértelmű dokumentumok bizonyítják, hogy a kunszállásiak úgy adták hozzájárulásukat az építési engedélyhez, hogy a településen a csomópont meg fog épülni. Erre több magas szintű írásos kormányzati ígéretet kaptak. Az is tény, hogy e kötelezettség teljesítése alól a Fidesz-kormány idején a magyar állam határozatlan időre lemondott, tehermentesítve ezzel az AKA Rt.-t a megépítés költségeitől. Úgy érzem, főleg ez az oka egy helyben topogásunknak.

De ez a múlt, míg a jelen az, hogy Kunszálláson az autópályától mintegy 200 méterre üzembe helyeztek egy évi 50 ezer tonna kapacitású malmot, ami autópálya-csatlakozás hiányában 10 ezer kamionnyi, 100 ezer tonna termék ráterelését jelenti a környező, gyengébb minőségű utakra, azokat nyilván majd teljesen tönkretéve, és a tervezett csomópont építési költségeivel vetekedő kárt okozva, nem beszélve a jelentős baleseti veszélyekről. Ráadásul Kunszállástól 2 kilométerre az AKA Rt. a magyar pusztába kíván üzemi fordulót építeni, amikor Kunszálláson a meglévő felüljáró egy csomópont kialakítására is alkalmas, a gyorsító- és lassítósávok is kiépültek, így a csomópont a szokásos és a többször hivatkozott ár töredékéért elkészülhetne.

Mindezen szakmai, politikai és gazdasági érvek alapján kérem a kormányzatot, hogy akár az AKA Rt.-vel vagy más beruházó, befektető bevonásával építsék meg a kunszállási csomópontot. Tisztelettel kérem pozitív értelmű válaszát.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.
Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai