Készült: 2020.08.03.15:02:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

199. ülésnap (2001.03.30.), 263. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  263  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt kitartó Képviselőtársaim! Türelemmel végighallgattam az eddigi felszólalásokat, s engedjék meg, hogy röviden néhány gondolatomat elmondjam ezzel kapcsolatosan.

A felszólalásokat alapvetően két csoportra lehet szétválasztani. A felszólalások egyik része a jelenlegi törvénymódosítással, másik része viszont gyakorlatilag az alaptörvénnyel foglalkozott. Úgy éreztem magam, mintha az eredeti törvényjavaslat általános vitáján lennék. Igazából új momentum nem merült fel, ez valahol érthető is, hiszen a körülmények azóta lényegesek nem változtak. Talán annyival lettünk gazdagabbak, hogy azóta ismerjük a végrehajtási rendeletet is.

Ami a jelenlegi törvénymódosítást illeti, itt tulajdonképpen egy finanszírozási kérdésről van szó az ÁPV Rt., illetve a költségvetés kapcsán, és általában az a vád illeti a törvényt, hogy a szövetkezetekre nézve ez kifejezetten hátrányos. Nos, nem előnyös nyilván, ha valakinek fizetni kell, de ha van a szövetkezetekre nézve pozitív rész ebben a törvényben, akkor az az, hogy az állam az üzletrészek egy részét megfinanszírozza a szövetkezetek helyett, még ha ezt vissza is kell fizetni, még ha ez átmeneti megoldás is.

Az valóban nem szerencsés, hogy a törvényt három hónap után már módosítani kell, de ezért nyilván a miniszter urat terheli a legkevésbé a felelősség.

Ami az alaptörvényt illeti, én is elmondtam akkor a véleményemet, módosító javaslataim is voltak, de ez már történelem. Ami a lényeg, hogy április 15-ével a beadási határidő megszűnik. Egy biztos, hogy április 15-e után, amikor összegezni fogjuk majd ezeket a beadványokat, akkor legalább már tisztán fogjuk látni, hogy miről is beszéltünk, hogy itt 12 milliárdról, 30 milliárdról vagy hány milliárd forintról van szó.

Végezetül azt szeretném még mondani, hogy az Alkotmánybíróság döntését azért várjuk meg, ne előlegezzük meg, hogyan fog dönteni. Ugyanez a véleményem a 2002-es választásokról is: ezt a döntést hagyjuk meg a választópolgároknak.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és az FKGP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  263  Következő    Ülésnap adatai