Készült: 2020.08.13.08:37:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

176. ülésnap (2000.11.29.), 132. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Már-már attól tartottam, hogy a vita olyannyira elhúzódik, hogy a kora délután kezdődő mezőgazdasági bizottsági ülésre nem érünk oda időben, holott ott is nagyon fontos napirendi pontokat fogunk tárgyalni. Éppen ezért, az általános vita vége felé közeledve, engedjék meg, hogy nagyon rövid legyek, ugyanis egyrészt nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni, csupán néhány dolgot szeretnék kihangsúlyozni, szigorúan a témához kapcsolódva, az általános vita szabályait betartva, nem személyeskedve és a részletekbe nem kívánva belebonyolódni, hiszen a részletes vita még előttünk áll, akkor lesz erre lehetőségünk.

A miniszteri expozéban elhangzott, hogy mintegy negyven éve volt teljes körű gyümölcsfa- és szőlőösszeírás utoljára. Természetesen ezalatt az idő alatt nagyon sok változás következett be, különösen az utóbbi években, és emiatt a jelenlegi helyzet megismerése tovább már nem halasztható. Ugyanakkor az is igaz, hogy a 2000. évben végrehajtott általános mezőgazdasági összeírás tartalmaz az említett ültevényekre vonatkozó adatokat, ezek azonban nem teljes körűek. A részletes adatfelvételre a mostani benyújtott törvényjavaslat alapján kerülhet sor. A törvényjavaslat tehát ezt valósítja meg a szőlő- és gyümölcsültetvények 2001. június 1. és október 15. közötti felmérésére vonatkozó szabályok előírásával.

A felmérés keretében biztosítható a magyar mezőgazdasági statisztika olyan irányú továbbfejlesztése, hogy az elősegíthesse a további csatlakozási tárgyalásokat. Így teljesíthető a csatlakozási tárgyalások eddigi szakaszában vállalt kötelezettség, mely szerint Magyarország a csatlakozás időpontjáig végrehajtja az árutermelő szőlő- és gyümölcsös ültetvények teljes körű felmérését, és kialakítja az európai uniós előírásoknak megfelelő nyilvántartási rendszerét.

Éppen ezért a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója támogatja az előterjesztést, és természetesen nyitottak vagyunk minden olyan javító szándékú módosító javaslat meghallgatására, ami előterjesztésre kerül a későbbiekben.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai