Készült: 2020.08.09.17:34:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

151. ülésnap (2000.06.20.), 161. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az Európai Unió hazánk pénzügyi támogatását a Phare-segélykeretben 1990-ben elkezdte. Az évenként megújuló és pénzügyi memorandumokban rögzített támogatások teljes összege 1990 és 1999 között felülmúlta az egymilliárd eurót, tehát mai árfolyamértéken számítva a 250 milliárd forintot.

A támogatási összegek az évtized közepétől folyamatosan az ország felkészítését szolgáló programokhoz adtak pénzügyi támogatást. Kiemelt jelentőséget kapott az ország joganyagának harmonizációja, valamint a joganyag harmonizációjára épülő intézményfejlesztés. A programok támogatták a pénzügyi rendszer fejlesztését és az azzal kapcsolatos intézményfejlesztést, a mezőgazdaság területén az ingatlan-nyilvántartási rendszer megteremtését, a különböző növény- és állat-egészségügyi rendszerek kialakítását, a közigazgatás reformját, a belső piac megszervezését, a hatékony környezetvédelemhez szükséges joganyag harmonizációját és a környezeti állapot folyamatos monitoringjához szükséges intézményi háttér megteremtését, az oktatás és a gazdaság aktív kapcsolatai megteremtésének elősegítését. A jogharmonizáción és arra épülő intézményfejlesztésen túl azonban a Phare-programok indulásától szerep jut a gazdaság közvetlen támogatásának is, elsősorban úgynevezett fizikai projektek formájában. Több program segítette a határátkelőhelyek kiépítését, illetve korszerűsítését, szennyvízcsatornák kiépítését, vasút-korszerűsítéseket, elkerülő utak építését.

Összesen mintegy 80 millió euró jutott a kis- és középvállalkozások fejlesztésére, ezen belül az úgynevezett mikrovállalkozásoknak létesített mikrohitelprogramban is jelentős mennyiségben jutottak uniós források.

Tekintettel arra, hogy minden valószínűség szerint Magyarország uniós tagsága belátható közelségbe került (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a felkészülésre néhány év áll rendelkezésre. Kérdezem tehát a miniszter úrtól, hogy a csatlakozásig hátralévő években milyen mértékű támogatásra számíthatunk az Uniótól.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai