Készült: 2021.04.14.09:39:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2009.11.30.), 178. felszólalás
Felszólaló Kékkői Zoltán József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2009 szeptemberétől már három írásbeli választ igénylő kérdést is benyújtottam a hazai hagyma versenyképességét illetően Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez. Az FVM hozzáállását jelzi, hogy a kérdéseimre adott három válaszból kettő nagyjából azonos, tehát még arra sem vették a fáradságot, hogy a különböző kérdésekre különböző válaszokat adjanak.

Hatalmas kárt okoz a magyar hagymatermesztőknek a külföldről érkező hagymafajták tömeges megjelenése a piacokon. Itt elsősorban nem az EU-tagországokból érkező hagymára gondolok, mivel az uniós behozatalt kevésbé tudjuk korlátozni, mint például a kínait vagy az egyiptomit. Felmerül az igény egy kötöttebb feltételrendszerre, annak érdekében, hogy minél kevesebb importhagyma kerüljön hazánkba.

A magyar hagymafajták különlegessége abban is rejlik, hogy ízüket és aromájukat tekintve messze kiemelkednek más országok hagymái közül, ezért a magyar hagymafajták földrajzi oltalmának bejegyzésére szükség lenne, annak érdekében, hogy a vásárlókban is tudatosodjon az import helyetti magyar hagyma választásával járó számtalan előny.

Kérdezem az államtitkár urat: milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy Magyarország a jövőben ne szoruljon hagymaimportra? Mit kíván tenni a magyar hagymatermesztők gépállományának korszerűsítése érdekében, lehetővé téve a modern termesztést és a jó minőségű hagyma előállítását? Megkezdődtek-e már az előkészületek a fokhagyma oltalmát illetően? Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai