Készült: 2019.11.18.07:03:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2017.09.25.), 201. felszólalás
Felszólaló Dr. Völner Pál (Fidesz)
Beosztás Igazságügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:47


Felszólalások:  Előző  201  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! 2010-re Magyarország az Unió sereghajtója volt a foglalkoztatást tekintve, és tudjuk, akkor tízéves program keretében egymillió új munkahelyet ígért a megalakuló új kormányzat. Ez a helyzet munkanélküliség tekintetében mára gyökeresen megváltozott a kormány sikeres gazdaság- és foglalkoztatáspolitikai intézkedéseinek eredményeképpen. A magyar gazdaság javuló teljesítményének hozadéka, hogy folyamatosan nő a munkahelyek száma, csökken a munkanélküliség és emelkednek a bérek. 2010-hez képest jelenleg 724 ezerrel dolgoznak többen, tehát időarányosan teljesült a program, miközben a növekedés döntő része, közel háromnegyede a hazai versenyszférában munkahelyek teremtésének köszönhető.

A hét év alatt megfigyelt 700 ezres foglalkoz­ta­tás­bővülés egyedülálló az Unióban, és a rendszerváltoztatás óta soha nem voltak ilyen sikeresek a foglalkoztatáspolitikai intézkedések, nem dolgoztak ennyi­en. A rendelkezésre álló legfrissebb statisztikai adatok szerint a foglalkoztatottak száma 4 millió 434 ezerre emelkedett, amíg a munkanélküliek száma 200 ezer alatt, 193 ezer főben határozható meg.

(15.20)

A magyar gazdaság javuló teljesítményét jelzi, hogy az elődleges munkaerőpiacon több mint 100 ezerrel nőtt a munkahelyek száma az elmúlt egy év alatt, összességében pedig a 2010-es kormányváltás óta 533 ezres foglalkoztatásbővülés következett be a versenyszférában. Ennek a kedvező irányú változásnak az eredménye, hogy a hazai foglalkoztatási szint már meghaladja az uniós átlagot, a munkanélküliségi ráta pedig hosszabb időszak óta a negyedik legalacsonyabb az Unióban. A rendszerváltoztatás óta nem mért a KSH a maihoz hasonló magas foglalkoztatottságot: 73,5 százalék a 20-64 éves népesség körében, a munkanélküliség pedig 4,2 százalék.

A javuló foglalkoztatási mutatók alakulásában a kormányzat foglalkoztatásösztönző politikája is jelentős szerepet játszik: a munkahelyvédelmi akció ma már több mint 900 ezer hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását segíti az alkalmazási költségek csökkentésén keresztül, miközben a közfoglalkoztatás körében a dolgozók száma 40 ezerrel csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, tehát ők előbbre tudtak lépni ebben a rendszerben. Ez azt jelzi, hogy a munkahelyteremtésben egyre nagyobb szerephez jut a versenyszektor, a közfoglalkoztatás és a külföldi munkavégzés csökken.

Az előrejelzések szerint a kedvező tendenciák tovább folytatódnak a magyar gazdaságban és a hazai munkaerőpiacon. 2017 első félévében összességében 3,6 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Európai összehasonlításban jelentős teljesítményként értékelhető, hogy Magyarország második negyedéves növekedése 1,2 százalékponttal meghaladta az Unió teljesítményének átlagát. Nemzetközi szervezetek makrogazdasági előrejelzései a foglalkoztatás további növekedését és a munkanélküliség tartós csökkenését prognosztizálják, de hogy egy kicsit konkrétabb dologról is szóljak, például a megyei területi operatív programokon belül - a képviselő úr szűkebb pátriájában is meg tudja nézni - milliárdos nagyságrendű források állnak rendelkezésre a Paktum- programokon keresztül, amelyekben a kormányhivatalok, az önkormányzatok, a kamarák együtt viszik végig ezeket a foglalkoztatást segítő programokat.

Nyilván mindig lehet többet tenni, és kell is többet tenni, de remélem, ezek az intézkedések is jelzik, hogy jó irányba haladunk, és megpróbálunk mindent megtenni ezeknek a céloknak az elérésére. Köszönöm a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  201  Következő    Ülésnap adatai