Készült: 2020.01.24.10:07:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

341. ülésnap (2014.02.06.), 134-136. felszólalás
Felszólaló Dr. Völner Pál (Fidesz)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:33


Felszólalások:  Előző  134 - 136  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VÖLNER PÁL nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Urak! A kormány elkötelezte magát a rezsicsökkentés programja mellett... (A mikrofon nem működik. - Közbeszólások: Nem halljuk!)

ELNÖK: Kérek szépen az államtitkár úrnak is egy mozgómikrofont! (Megtörténik.)

DR. VÖLNER PÁL nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Urak! A kormány elkötelezte magát a rezsicsökkentés programja mellett, amelynek eredményeként az elmúlt évben minden magyar háztartásban jelentősen csökkentek a közműkiadások. Ezt a programot következetesen idén is folytatni fogjuk.

A társasházakról szóló törvény módosításának vitája során már szóba került, hogy a társasházakban a rezsicsökkentés nem eredményezi azt, hogy automatikusan mérséklődik a közös költség. Ennek egyik oka, hogy a közös költség összegének módosításához közgyűlési döntésre van szükség, másrészt az számos olyan elemet tartalmaz, például a takarítás vagy a felújítási alaphoz való hozzájárulás, amelyek nem közműkiadások. A társasházi közös tulajdon zavartalan működését az állam úgy biztosítja, hogy az egyes kötelezettségi, felelősségi kérdésköröket törvényi szinten szabályozza. Ezek közé tartozik a hátralékos tulajdonostárssal szemben fennálló követelés behajtására vonatkozó szabályozás is, amelyre a társasházi törvény hatékony intézkedéseket irányoz elő.

A közös képviselőnek kötelezettsége a közösköltség-tartozások behajtása. A felszólítás eredménytelensége esetén alkalmazható fizetési meghagyási eljárás az egymillió forintig terjedő pénzkövetelések esetében a korábbinál lényegesen hatékonyabb érdekérvényesítést tesz lehetővé, figyelembe véve a 2011-ben bevezetett új kézbesítési szabályok és kézbesítési vélelem intézményét. A hátralékos tulajdonossal szembeni követelés érvényesítésére további lehetőséget jelent az ingatlant terhelő jelzálogjog bejegyzésének kérése. Ez 2011 óta már háromhavi közösköltség-tartozás esetén kezdeményezhető. Javaslom, hogy a társasházak ne késlekedjenek az igényérvényesítéssel, hiszen sok esetben már a hátralékos tulajdonostárs emlékeztetésével vagy a jogkövetkezményekre való tájékoztatásával is megelőzhető a jelentős összegű hátralék felhalmozása.

(15.00)

Záró gondolatként megjegyezném, hogy a rezsiköltség-csökkenés és a közös költség semmilyen olyan összefüggésben nincs, mint amit a kérdés sugalmazott. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  134 - 136  Következő    Ülésnap adatai