Készült: 2019.10.22.20:01:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 298. felszólalás
Felszólaló Dr. Völner Pál (Fidesz)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  298  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VÖLNER PÁL nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Koszovói Köztársaság magas légtere 1999 óta le van zárva, jelenleg a NATO fennhatósága alatt áll. A NATO célja a balkáni légtér-normalizációs törekvéseinek keretében a magas légtér mielőbbi megnyitása.

A légiforgalmi szolgáltatás ellátására pályázatot hirdettek. 2011 júliusában Magyarországot is megkeresték, elvi részvételi szándékunkat két hónappal később jeleztük. Magyarország kormánya 2012-ben elfogadta a Koszovó feletti magas légtér megnyitásában való magyar részvételről szóló előterjesztést. Ezt követően az Észak-atlanti Tanács felhatalmazta Magyarországot és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-t a koszovói légtér megnyitásához szükséges kétoldalú és multilaterális tárgyalások lefolytatására, a megállapodások megkötésére. A megállapodást idén júliusban írták alá.

Magyarország a 2014-es afganisztáni csapatkivonásokat követően a balkáni feladatokra helyezi a hangsúlyt. A légiforgalmi szolgáltatás 2014 áprilisára tervezett megkezdésével Magyarország a kelet-közép-európai térségben elsőként fog ellátni légiforgalmi irányítási feladatokat egy vele nem határos ország légterében. A feladat sikeres végrehajtása lehetőséget biztosít Magyarország és a HungaroControl számára, hogy tevőlegesen és nyereségesen működhessen közre a későbbiekben is a balkáni légtér-normalizációban.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat célja a végrehajtási megállapodás törvénnyel történő kihirdetése. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot elfogadni és a megállapodás kihirdetését támogatni szíveskedjen.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  298  Következő    Ülésnap adatai