Készült: 2019.10.16.15:20:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

304. ülésnap (2013.09.23.), 247. felszólalás
Felszólaló Dr. Völner Pál (Fidesz)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  247  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VÖLNER PÁL nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat célja az Európai Unió és tagállamai, valamint Izrael Állam között 2013. június 10-én aláírt euromediterrán légiközlekedési megállapodás Magyarország részéről történő kihirdetése. A megállapodás megkötése számos előnnyel járhat mind Magyarország, mind az Európai Unió más tagállamai számára. Az Európai Bizottság részére készített tanácsadói jelentés becslései szerint a megállapodás évente mintegy 96 millió eurós gazdasági hasznot generálhat főként a viteldíjak csökkenésének, a légi forgalom növekedésének és az ehhez kapcsolódó gazdasági tevékenységeknek köszönhetően.

A megállapodás az Európai Unió és Izrael közötti légifuvarozási piac fokozatos megnyitását teszi lehetővé. Magyarországot érintően a hatályban lévő, 1989. március 1-jén Jeruzsálemben kötött kétoldalú megállapodás alapján mindössze egy légitársaság, a Wizz Air Hungary kijelölésére volt mód a Tel Aviv-Budapest útvonalon történő üzemelésre. A légitársaságokra vonatkozó korlátozás azonban most megszűnik, így lehetőség nyílik arra, hogy további, Magyarországon letelepedett uniós légi fuvarozók is üzemeltethessenek járatokat a két ország között.

A megállapodás legfontosabb célkitűzései: a viszonossági alapon történő fokozatos piacnyitás, az uniós jogszabályok alapján a szabályozás harmonizációja a légi közlekedés területén, a légi szolgáltatások előmozdítása a légi fuvarozók közötti verseny alapján minimális kormányzati beavatkozás és szabályozás mellett, valamint megkülönböztetésmentesség és egyenlő feltételek biztosítása a gazdasági szereplők számára.

Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslat elfogadását szíveskedjen támogatni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  247  Következő    Ülésnap adatai