Készült: 2019.10.18.14:49:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

288. ülésnap (2013.06.11.), 67. felszólalás
Felszólaló Dr. Völner Pál (Fidesz)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 2:46


Felszólalások:  Előző  67  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VÖLNER PÁL nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország a veszélyes áruk nemzetközi szállításáról szóló nemzetközi megállapodásokban szerződő fél. A veszélyes áruk közúti szállításáról az ADR-megállapodás, míg belvízi szállításáról az ADN-megállapodás rendelkezik.

A nemzetközi megállapodások mellékletét képező szabályzatok tartalmazzák mindazokat az előírásokat, amelyek betartása garantálja a veszélyes áruk, így különösen a robbanóanyagok, a gyúlékony, a maró, a mérgező, a fertőző és a radioaktív anyagok közúti és belvízi szállításának biztonságát, és amelyek végrehajtása a megállapodások szerződő feleinek nemzetközi kötelezettsége.

A szabályzatok mind a két közlekedési alágazat esetében kétévenként módosulnak. A T/11391. számú törvényjavaslatban foglalt módosítások a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozóan elsősorban a multimodális szállítások részét képező közúti szállítást teszik könnyebbé. A T/11392. számú törvényjavaslat által tartalmazott módosítások kihirdetése pedig megkönnyíti a veszélyes árut fuvarozó magyar hajók közlekedését Európa vízi útjain. Emellett biztosítja, hogy a magyar vízi utakon közlekedő idegen hajók is megfeleljenek a korszerű biztonsági és környezetvédelmi követelményeknek.

Mindkét törvényjavaslat céljai között szerepel a közlekedési alágazatok veszélyes áruk szállításáról szóló előírásai közötti nagyobb összhang megteremtése. Az ADR és az ADN módosításainak kihirdetésével az Országgyűlés nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségének tesz eleget, emellett a veszélyes áruk szállítására vonatkozó európai uniós szabályozás átültetését is szolgálja.

Tisztelt Országgyűlés! A nemzetközi egyezmények szerint a törvényjavaslatokban foglalt módosításokat 2013. július 1-jétől kell a veszélyes áruk nemzetközi szállításában alkalmazni. Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/11391. és a T/11392. számú törvényjavaslatok elfogadását szíveskedjen támogatni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  67  Következő    Ülésnap adatai