Készült: 2019.10.20.09:28:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2013.06.03.), 62. felszólalás
Felszólaló Dr. Völner Pál (Fidesz)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 3:12


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VÖLNER PÁL nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Urak! Önök figyelmen kívül hagyják, hogy az új rendszernek köszönhetően jelentősen csökken majd a dohányzásra rászokó fiatalok száma (Zaj az MSZP padsoraiból. - Dr. Vadai Ágnes: Hagyjuk ezt a kamut!), és a dohánytermék-kiskereskedelemből származó tetemes bevétel sem a multinacionális bevásárlóközpontok bevételét gyarapítja majd, hanem a magyar kisvállalkozásokhoz kerül. (Közbekiáltás az MSZP padsoraiból: Hazudsz!)

Figyelmükbe ajánlom a Magyar Kardiológusok Társaságának múlt heti közleményét, amelyből kiderül, hogy Magyarországon a személyenkénti cigarettafogyasztás a duplája a világátlagnak. Évente 35 ezer ember veszíti életét (Dr. Vadai Ágnes: A kérdésre válaszolj! - Folyamatos zaj az ellenzéki oldalon.) dohányzással összefüggő betegségek következtében, és ez a szám az éves halálesetek mintegy 20 százalékát teszi ki. A fiatalok különösen veszélyeztetett korcsoport, minden ötödik tízéves már elszívta első cigarettáját (Nyakó István: Nikotinos fagyi!), a 13 évesek között ez az arány 50 százalékos, a kezdő középiskolásoknak pedig 70 százaléka cigarettázott már. Elborzasztó adatok ezek, és jól mutatják, hogy a jelenlegi dohánypiac átalakítása elodázhatatlan feladat volt a kormány részéről.

Amint azt már több alkalommal is hangsúlyoztuk, a pályázat kiírása nyilvános eljárásban, mindenki által azonos időben és feltételekkel megismerhető módon történt, nem úgy, mint az előző kormányzatok idején történő osztogatások. (Dr. Simon Gábor: Nem is volt trafikpályázat!) A pályázatok elbírálása a pályázati kiírásban foglaltak szerinti törvényes eljárásban, a koncessziós pályázatok elbírálásánál elvárható szakértelemmel, az adatvédelmi szempontok érvényre juttatásával, valamint az arra illetékes és feljogosított személyek közreműködésével valósult meg. (Dr. Vadai Ágnes: Szekszárd!) Nem politikai szempontok voltak a döntőek, a szakmailag legjobbnak ítélt pályázatok nyertek. Önök listázták először a nyerteseket egyébként, hogy hova tartoznak, aztán hogy a sajtó visszalőtt, erről nem mi tehetünk. Ennek megfelelően nem áll szándékunkban a pályázatok eredményeit megsemmisíteni és új pályázatokat kiírni.

A bizottság tagjait minisztériumok delegálták, akiket a nemzeti fejlesztési miniszter kért fel erre a feladatra, és a koncessziós törvény értelmében nevesítetten nem minősülnek közérdekű adatnak a bizottságra vonatkozó adatok. Ahogy a nyertes és vesztes pályázatok, illetve azok mellékletei sem, amelyek a személyes adatok védelme és üzleti titokhoz való jog tiszteletben tartása miatt nem képezik az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény alapján adható adatok körét. (Dr. Vadai Ágnes: Igazi diktátor!) Pályázati dokumentációt tehát nem áll módunkban nyilvánosságra hozni.

A koncessziós eljárás során a nyilvános pályázatok elbírálása keretében készített emlékeztetőben foglaltak, valamint tartalmi elemei a szerződésnek minősülnek közérdekű adatoknak, amelyek a nyilvános koncessziós pályázat kiírásának részét képezték. A pályázati anyagokkal kapcsolatos adatkezelés mindenben a hatályos jogszabályok szerint történik.

Kérem, hogy a válaszomat szíveskedjenek elfogadni. (Dr. Józsa István: Csaló törvény! - Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai