Készült: 2020.07.12.18:50:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

325. ülésnap (2013.11.18.), 90. felszólalás
Felszólaló Dr. Semjén Zsolt (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:32


Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SEMJÉN ZSOLT miniszterelnök-helyettes: Nagyon szépen köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint a pártok munkahelyen, szolgálati helyen, tanintézetben szervezetet nem hozhatnak létre, és nem működhetnek. Ez a tilalom pártszervezet alakítására vonatkozik, és nem a politikai tevékenységet tiltja.

A munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkáltatóknál a munka törvénykönyve nem állapít meg tilalmat a munkahelyi politikai tevékenységre. (Lukács Zoltán: És a morál?) A közszolgálatban számos törvény tiltja a politikai tevékenységet, ez azonban nem terjed ki a gazdasági szférában működő cégekre. Erre tekintettel a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint működő szervezeteknél a politikai tevékenység nem tiltott, jogi kötelezettség vagy tilalom nem áll fenn. Így ebben a szférában a munkahelyi és politikai kultúra körébe tartozó kérdés, hogy az adott gazdálkodó szervezet vezetői politikai tartalmúnak minősíthető felhívásokat intéznek-e a munkavállalókhoz vagy sem, különösen, ha az nem minősíthető munkáltatói utasításnak.

A munkáltatói utasítás csak a munkakör keretein belül adható, ezért a szóban forgó ügyben nincs szó munkáltatói utasításról.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Ertsey Katalin tapsolva: Hú!)
Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai